Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa ve Almanya bu hafta savaş sonrası dönemde temeli atılan Elysee Anlaşması'nın 50. yılını kutlamak için "birlik" gösterisi yapacak. Ancak vitrindeki "birlik" gösterisine rağmen, Avrupa'yı uzun zaman ayakta tutan Almanya-Fransa birliğinden kötü sesleri geliyor. Avrupa'nın iki büyük ekonomi motoru, bu yıl Euro Bölgesi'nin krizden tamamen çıkmasına yardımcı olacak yeni politika desteğini verme konusunda başarısız olabilir.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ortak bakanlar kurulu toplantısı ve parlamento seansına katılmak üzere Salı günü Berlin'e gitmeye hazırlanıyor. Hollande, bir zamanlar Adolf Hitler'in de başkanlık ettiği Reichstag binasında Angela Merkel ile ortak basın toplantısı da verecek.

Nicolas Sarkozy'den 8 ay önce cumhurbaşkanlığı görevini devralmasından bu yana Hollande iç sorunlarla boğuşuyor ve kendi Sosyalist Partisi içinde de euro krizinin neden olduğu yıpranma ile mücadele ediyor.

Hollande'ın zor durumdaki Fransız ekonomisini ayağa kaldırma çabalarını yakından izleyen Berlin'deki yetkililer ise, yeterince ilerleme olmazsa euro krizinin yeniden canlanarak, bu kez Almanya'yı da beraberinde sürüklemesinden endişe ediyor.

İki liderle de çalışan bir AB yetkilisi, politika konusunda Hollande ve Merkel'in birbirinden tamamen farklı olduğunu, bu durumun da iki ülkenin ilişkilerini olumsuz etkilediğini söyledi.