Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Plan International ve Overseas Development Institute, ortak raporlarında, dünyanın kızlar ve kadınları zor durumda bıraktığını söyledi. BBC'nin verdiği habere göre, küresel kriz en çok kadınlar ve kız çocuklarını vurdu.

Çocuk hakları ve kalkınma konularıyla ilgilenen 2 kuruluş, daralan ekonominin kız bebeklerin ölüm oranlarını tırmandırırken, giderek daha fazla kadını aç ve zor durumda bıraktığına dikkat çekti.

Bu durumun Milenyum Kalkınma Hedefleri'ne ulaşma yolunda, son yıllardaki kazanımları olumsuz etkileyebileceğinin altını çizen kuruluşlar, son 5 yıldaki ilerlemelerin bir hayli kırılgan olduğunu belirtti.

Çocuk hakları örgütü Plan International'ın CEO'su Nigel Chapman, hiç kimsenin bu durumun farkında olmadığını, kızların dünyadaki en "ötekileştirilmiş" grup olduğunu savundu.

Kız bebeklerin ölüm oranları, ekonominin daraldığı dönemde, erkek bebeklerin ölüm oranlarını 5'e katladı.

Chapman, Dünya Bankası'nın araştırmalarından alıntı yaparak, ekonomik büyümedeki yüzde 1 düşüşün, doğan her 1000 kız bebeğin 7.4'ünün ölümü ile sonuçlandığına, bu rakamın erkek bebek ölümlerinde 1.5'lerde olduğuna dikkat çekti.