Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya, ekonomisini desteklemek için merkez bankası ile güçlerini birleştirmenin yollarını arıyor. Japonya Merkez Bankası'nın Salı günü sonlanacak olan para politikası toplantısında ekonomiyi son 5 yıldaki 3. resesyonundan çıkarmak için bir yandan varlık alım programını genişletirken, diğer yandan da koşullarında bazı değişiklikler yapması bekleniyor.

Financial Times gazetesi yalnızca bu hamlelerin bile Japonya için "ciddi önem" taşıyacağına işaret ederek, BOJ'un 9 yıldır daha hiç üst üste parasal genişleme önlemlerini artırmamış olduğunu hatırlatıyor.

BOJ toplantısının aynı zamanda Japonya'yı son 20 yıldır ablukası altına almış olan deflasyonu sonlandırmak için merkez bankası ve başbakan Shinzo Abe'nin yeni hükümeti arasında bir anlaşmaya işaret edeceği tahmin ediliyor.
 
Japonya Merkez Bankası enflasyon hedefini yüzde 1'den yüzde 2'ye çıkararak gelişmiş ülkeler seviyesine çekerken, Tokyo Hükümeti de ekonomik büyüme potansiyelini destekleyeceği adımlar atmaya hazırlanıyor.

Öte yandan taraflar arasındaki, deflasyonun kaynağı konusundaki anlaşmazlık, işleri zorlaştırıyor. BOJ bu zamana kadar deflasyonu yaşlanan nüfusa bağlarken Tokyo hükümeti deflasyondan sorumlu olarak merkez bankasının, genişleme miktarı ve hızında diğer merkez bankalarının gerisinde kalmış olmasını görüyor.

Japonya Maliye Bakanı Taro Aso Cuma günü, en önemli konunun, hükümet ve BOJ arasındaki işbirliğini sıkılaştırmak ve yüzde 2 enflasyon tutturulmazsa karşılıklı atışmayı önlemek olduğunu savundu.