Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Küresel ekonominin liderleri ve siyasi elit bu hafta İsviçre'nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu'nda buluşmaya hazırlanıyor. Alpler'de yapılacak olan 2013 buluşması bu yıl, geçtiğimiz yıldan nispeten daha iyi bir küresel ekonominin eşliğinde gerçekleşecek.

Dünya genelindeki Euro birliğinin dağılacağı korkusu, büyük oranda önlendi; Çin küresel büyümenin motoru olmayı sürdürecek gibi görünüyor ve hisseler de Yeni Yıl'a iyi bir başlangıç yaptı.

En kötünün olmamasından ötürü duyulan bir rahatlamanın olduğuna dikkat çeken IHS Global Insight'ın başekonomisti Nariman Behravesh, bu rahatlamanın da haksız olmadığını söyledi.

"Dayanıklı Dinamizm" temalı bu yılki Dünya Ekonomik Forumu, Çarşamba günü başlayacak ve 100 ülkeden 2 binin üzerinde karar yapıcı ve birçok şirket yöneticisini ağırlayacak.

Temaya rağmen, Euro Bölgesi ve Japonya'daki resesyonlardan ötürü küresel ekonominin 2013'te ağır kanlı seyrini devam ettirmesi bekleniyor. Diğer tarafta dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin de dünya ekonomisini tehdit edebilecek bir harcama kesintisi hamlesinde bulunma ihtimali bulunuyor. Analistlerin yalnızca birkaçı küresel ekonominin geçtiğimiz yıl yüzde 3.3 büyümeyi tutturabileceğine inanıyor.

Öte yandan felaket korkusunun uzaklaşmasıyla yatırımcılar arasında iyimserliğin öne çıktığı görüşüyor. S&P 500 Endeksi ve Avrupa'daki Stoxx Europe 600 Endeksi'nin geçtiğimiz yılda yüzde 13.5 artış kaydetmesiyle küresel finansal piyasalar iyi bir seyir yakaladı.

Analistlerin önce çıkardığı risk faktörleri ise şöyle sıralanıyor:

- 2012'den kalma Euro Bölgesi hükümetlerinin borç yükü ve Avrupalı liderlerin, toplumun kemer sıkma karşısındaki öfkesine yenilmesi

- ABD'deki borç tavanı ve otomatik harcama kesintisi anlaşmazlığı

- İsrail ve İran kaynaklı Ortadoğu gerilimi

- Çin'in yatırımlarının daha çok Çinli şirketlere destek sağlaması ve yabancı şirketlerin yararlanamaması

- Merkez bankalarının ucuz kredilerinin arz ettiği enflasyon ihtimali