Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

BOJ'un yarın politika kararının açıklamasının öncesinde yenin, dolar karşısında 2.5 yılın en düşüğünü kaydetmesinin ardından tırmanması üzerine Tokyo Borsası düştü. Nikkei 225 Endeksi 32 ayın zirvesinden gevşedi.

En büyük pazarı olarak Kuzey Amerika'yı gören Nissan Motor Co. yüzde 0.9 değer kaybetti. Fanuc Corp., Citigroup Inc.'in not indirimi üzerine yüzde 3.1 düşüş kaydetti. Sharp Corp., Reuters'in şirketin Apple Inc.'in iPad ekranları üretimini yavaşlattığını yazmasının ardından yüzde 2.6 düştü. Japonya'nın piyasa değeri bakımından en büyük ticaretevi, et üreticisi Yonekyuy Corp.'u satın alma teklidi üzerine yüzde 1.2 değerlendi.

Nikkei 225 Endeksi 18 Ocak'ta Nisan 2010'dan bu yana en yüksek seviyesinden kapanmasının ardından yeni haftanın ilk gününde yüzde 1 kayıpla 10,805.78 puana geriledi. Topix Endeksi yüzde 0.4 düşüşle 908.12 puana indi. Endeks, başbakan Shinzo Abe'nin yeni hükümetinin ekonomiyi desteklemek için Japonya Merkez Bankası'na daha fazla baskı yapacağı iyimserliğiyle 14 Kasım'dan buyana yüzde 26 yükseldi.

Japonya Merkez Bankası ve genişleme önlemlerine ilişkin beklentilerin hisselerde fiyatlandığını belirten Sumitomo Mitsui Trust Bank Ltd.'ın piyasa stratejistlerinden Ayako Sera, Japon hisselerinin değerlenmesinin çok hızlı olduğunu, şimdi de yendeki düzeltmenin hisselere de yansıdığını söyledi.

Japon hükümet 20 yıldır devan eden deflasyondan kurtulmak ve ekonomiyi desteklemek için merkez bankasına enflasyon hedefini yüzde 'ye çıkarması yönünde baskı yapıyor. Bloomberg anketine katılan 23 ekonomistin hepsi BOJ'un varlık alım programına ortalama 10 trilyon yen eklemesini bekliyor.