Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük 3. ekonomisi Japonya'nın başbakanı Shinzo Abe'ye, yeni merkez bankası başkanı seçilmesi konusunda danışmanlık eden Koichi Hamada, yen çok fazla değer kaybederse Japonya Merkez Bankası'nın sıkıntılarla karşılaşacağını ve trendin yavaşlatılmasının gerektiğini söyledi.

Merkez bankasının olası parasal genişlemeyi yavaşlatma kararına ilişkin Hamada, "Bu kolay olmayacak" şeklinde konuştu.

Abe'nin agresif maliye ve para politikası vaatlerinin yene dolar karşısında Kasım ortasından bu yana yüzde 10 değer kaybettirmesinin ardından yatırımcılar hükümetin, yende ne kadar daha düşüşe izin vereceğini anlamaya çalışıyor. Amari'nin önce yendeki aşırı değer kaybının "zarar verici" etkilerinin olacağını, sonra da açıklamalarının yanlış yorumlandığını söylemesi, Hamada'nın ise "110 seviyesinin çok zayıf olacağını" dile getirmesi geçtiğimiz hafta yatırımcıların kafasını karıştırdı.

Politika yapıcıların fiyatları yukarı çekmek ve yeni etkilemek için büyük çaba sarf ettiğinin altını çien Hamada, "Ancak çok ileri giderse, durdurulması gerekecek" sözleriyle dikkat çekti. Hamada, parasal genişlemenin yavaşlatılmasının gerektiğini, o noktada BOJ'un zamanlama ve hız konularına eğilmesinin gerekeceğini savundu.

Tokyo Hükümeti, neredeyse 20 yıldır devam eden deflasyondan çıkmanın ve dünyanın en büyük üçüncü ekonomisini toparlamanın yollarını arıyor. Bloomberg anketine katılan 23 ekonomistin her biri merkez bankasının 21-22 Ocak toplantısında parasal genişlemeyi ortalama 10 trilyon yen genişleteceğini düşünüyor.

BOJ'un para politikasını yavaşlatmasının zor olacağını, ancak henüz endişelerin de çok uzakta olduğunu belirten Nomura Holdings Inc.'in başekonomisti Tomo Kinoshita, şimdilik merkez bankasının deflasyondan çıkmaya odaklanmasının, enflasyon konusunda daha sonra endişelenebileceğini söyledi.

Japonya Merkez Bankası'nın toplantısına başlamasıyla yen, bugün Tokyo saati ile 13:45 itibariyle dolar karşısında yüzde 0.6 yukarıda 89.59'da işlem görüyor. Teknik göstergeler yendeki son kayıpların aşırı olduğuna işaret ediyor.