Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi Japonya'nın büyüme canlandırmaya yönelik hamleleri, ülkenin taleplerindeki büyümenin siparişleri artırması ve Japon şirketlerin bölgede yatırım yapmak için ucuz sermayeden faydalanmasıyla Güneydoğu Asya'yı da destekleyebilir.

HSBC Holdings Plc ve Credit Suisse Group AG'ye göre Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin 10.3 trilyon yenlik teşvik planı ve Japonya'nın parasal genişleme hamlelerinden en çok faydalanacak ülkeler Endonezya, Tayland ve Malezya olacak. Öte yandan Credit Suisse ve Australia&New Zealand Banking Group Ltd., Güney Kore'nin yendeki zayıflamanın otomotiv ve elektronik ihracatında rekabetin artmasından ötürü zarar görebileceğini söylüyor.

Ucuz fon dalgasının Japon şirketlerini ve bankalarını yatırımlarını artırma ve Güneydoğu Asya'ya genişlemeye teşvik edeceğini söyleyen HSBC'nin Asya ekonomi araştırmaları eş müdürü Frederic Neumann, bunun varlık fiyatlarını, yatırımları, tüketimi ve bu ülkelerdeki 2013 büyüme oranlarını destekleyebileceğini öngördü.

Abe, 1990'larda yatırımları vasıtasıyla Güneydoğu Asya'daki yükselişi desteklemiş olan ülkesini yeniden canlandırmaya çalışırken, 5 yıl içinde 3. resesyonunu yaşayan ekonomiyi desteklemesi için merkez bankası üzerindeki baskısını artırıyor. Ülke içindeki düşük borçlanma maliyetleri, Japon şirketlerinin deniz aşırı ülkelerdeki genişleme planlarını hızlandırabilir.