Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) daralmakta olan bilançosu, 17 ülkenin ortak para birimine, dolar karşısında 2006'dan bu yana en iyi yıl başlangıcı yapmasına yardımcı oluyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın finans piyasalarına enjekte ettiği para miktarı azalıyor ve bu durum, erişilebilir euro miktarını düşürüyor ve euroyu destekleyen bir unsur olaran kısa vadeli faizleri destekliyor. Euro bugün, İspanya ve İtalya bankalarının kredi taleplerinin düşmesi ve bazı finans kuruluşlarının AMB'ye borçlarını erken ödeyeceği spekülasyonu ile birlikte, Şubat ayından bu yana en güçlü seviyesine ulaştı.

Londra'da Morgan Stanley Avrupa Döviz strateji müdürü Ian Stannard, "Bu euro için önemli bir gelişme," dedi ve "AMB'nin bilançosoundaki düşüş, Avrupa'da durumun istikrar kazanmaya başladığını işaret ediyor. Bankacılık sektöründeki sorunlardan dolayı bir noktada kırılan para politikasının geçişkenliği iyileşme işaretleri gösteriyor. Bu euroya destek olan kilit bir faktör" değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa Merkez Bankası'nın bilançosu, 11 Ocak itibariyle, 2.95 triyon euroya düştü ve 24 Şubat'tan bu yana en düşük seviyesine geriledi. AMB'nin bilançosu Haziran ayında 3.1 trilyon euro ile rekor seviyeye yükselmişti. Aynı zamanda, ABD merkez bankası Fed, büyümeye destek sağlamak için piyasaya para pompalayıp, doların zayıflamasına neden olurken, Japonya Merkez Bankası, 20 Aralık'taki toplantısında varlık alım programını 10 trilyon yen artırarak 76 trilyon yene (848 milyar dolar) yükseltti.

Finans kuruluşları, kredi daralmasının Avrupa finans sistemi için tehdit oluşturması ile birlikte, Frankfurt merkezli AMB'den, Aralık 2011 ve geçen yıl Şubat ayında, üç yıl vadeli yaklaşık 1 trilyon euro borçlandı. Konuyla hakkında bilgiye sahip iki kaynağa göre, BNP Paribas SA ve Societe Generale SA, iki Uzun Vadeli Refinansman Operasyonu'ndan (LTRO) aldığı kredileri önümüzdeki haftalarda geri ödemeye başlayabilir.

Euro dolar karşısında bu yıl, 18 Ocak itibariyle, yüzde 1 değer kazandı ve 14 Ocak'ta 1.3404 dolar ile 29 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Euro dolar karşısında, 18 Ocak'taki seviyesi olan 1.3321 dolardan, bugün Londra saati ile 09:06'da 1.3309 dolar seviyesine geldi.

İtalya Merkez Bankası'nın 8 Ocak'ta yaptığı açıklamaya göre, İtalyan bankalarının AMB'den borçlanmaları Aralık ayında 272 milyar euro ile Nisan ayından bu yana en düşük seviyesine indi. İspanya Merkez Bankası'nın 14 Ocak'ta yaptığı açıklamaya göre ise, İspanya bankalarının borçlanmaları 313.3 milyar euro ile Mayıs ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.