Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın başbakan Mariano Rajoy'un görevindeki ilk yılına gölge düşüren resesyonun izleri bu hafta 6 milyon kişiye ulaştığı tahmin edilen işsizlik rakamlarıyla kendini belli edecek.

Avrupa'nın 4. büyük ekonomisinde bugün açıklanan dış ticaret rakamlarının ardından yarın açıklanacak olan konut fiyatları verisi, emlak piyasasının düşüşün 4. yılına dayanıp dayanamadığını gösterecek. İspanya Merkez Bankası da bu hafta dördüncü çeyrek gayrisafi yurtiçi hasıla tahminlerini açıklayabilir. Ekonomistler, 24 Ocak'ta açıklanacak işsizlik rakamlarının ise yüzde 26 ile rekor düzeyde işsizlik oranına işaret etmesi bekleniyor.

Yetkililer, hükümetin bütçe hedeflerini tutturmakta zorlanacağı bir yılda Avrupa'nın dördüncü büyük ekonomisinde daha fazla irtifa kaybedeceğini tahmin ediyor. Ancak Avrupa Merkez Bankası'nın olası bir kurtarma durumuyla müdahale etme ihtimali, olumsuz rakamların yatırımcıları caydırmasını önlüyor. İspanyol Hazinesi 2013'teki daha yüksek fonlama ihtiyacını karşılamak için düzenlediği ilk 3 ihalesinde 16 milyar euroluk tahvil sattı.

İspanya'nın alım için cazip olabileceğini, ancak ekonomik temellerin farklı yöne işaret ettiğini söyleyen BNP Paribas SA'nın ekonomistlerinden Ricardo Santos, mali düzenlemelerin en zorlu kısmının etkisinin hissedilmesiyle İspanya'nın ekonomik döngünün en kötü noktasında olduğunu savundu. Santos, özel sektöre ek olarak kamu sektöründe de istihdam kesintilerinin yapılmasıyla sosyal maliyetlerin de artacağını öngördü.