Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya merkez bankası Bundesbank, Avrupa'nın en büyüğü olan Almanya ekonomisinin, geçen yılın son çeyreğinde muhtemelen daralma göstermesinin ardından, toparlanma işaretleri vermeye başladığını kaydetti.

Frankfurt merkezli Banka, bugün açıkladığı aylık raporunda, "Büyük ölçüde istikrarlı istihdam piyasası ve daha iyi üretim görünümü, ekomik zayıflığın uzun sürmeyeceğini işaret ediyor. 2013 yılının ilk çeyreğinde, bir toparlanma halihazırda ortaya çıkıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya Federal istatistik Ofisi'nin 15 Ocak'taki geçici tahminine göre, Almanya'nın gayrı safi yurtiçi hasılası (GSYİH), Euro Bölgesi'nde zayıflayan talep ve yavaşlayan küresel büyümenin ihracat ve yatırımı olumsuz etkilemesi ile birlikte, geçen yılın dördüncü çeyreğinde, önceki çeyreğe göre yüzde 0.5 daralabilir. Bundesbank, 7 Aralık'ta yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi'nin resesyona düşmesinin ardından büyüme görünümünü düşürdü ve şimdi, Almanya ekonomisinin bu yıl yüzde 0.4 ve 2014 yılında yüzde 1.9 genişleyeceği tahmininde bulundu.

Bundesbak, bugün yaptığı açıklamada, "Yeni yıla girilmesi ile birlikte, ancak, görünüm parlaklaştı," dedi ve "Şirketlerin beklentileri, özellikle ihracat fırsatlarının tahmini olmak üzere, kayda değer bir şekilde iyileşti" dedi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, bu ay yaptığı açıklamada, AMB'nin tahvil alım programının borç krizine ilişkin endişeleri azaltmasının ardından finans piyasalarında "pozitif yayılma" olduğuna dikkat çekmişti.