Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Merkez bankalarının ekonomilerini desteklemek üzere piyasaya nakit enjekte etmesi üzerine kur savaşı uyarısı yapan liderler arasına Avrupa Merkez Bankası politika yapıcılarından, Bundesbank Başkanı Jens Weidmann da dahil oldu. Weidmann Pazartesi günü Japonya Merkez Bankası üzerindeki baskıya dikkat çekerek, kurun "siyasileştirilmemesi" gerektiğini savundu.

Avrupa'da artan endişeleri dile getiren Bundesbank Başkanı Weidmann, Japonya ve Macaristan gibi ülkelerin yeni hükümetlerinin, merkez bankalarına daha genişlemeci para politikası uygulamaları baskısı yaptığını ve bankaların önemli görevlerine müdahale ederek, bağımsızlıklarını tehdit ettiğini söyledi.

Bu yaklaşımların istenerek ya da istenmeden kurun siyasileşöesine neden olabileceğinin altını çizerek, "Uluslararası Döviz sistemi bu zamana kadar devalüasyon yarışı olmadan krizde yolunu bulmayı başardı ve bunun bu şekilde devam etmesini umuyorum" dedi.

Weidmann'dan önce geçtiğimiz Çarşamba günü Rusya Merkez Bankası Başkanı Alexei Ulyukayev de Japonya'nın para birimini zayıflatmaya çalıştığını ve diğerlerinin de aynı yolu izleme tehlikesinin olduğunu söylemiş, bu yaklaşımın istikrarsız devalüasyona neden olabileceği konusunda uyarmıştı.