Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Merkez Bankası Para Kurulu geçen gün faiz koridorunun; aylardır söylüyordum; alt ve üst fonlarını daraltıyor. Olumlu. Türk parasının Döviz dengesini iyi koruyor. Olumlu. Ama politika faizini indirme konusunda, ürkek ve korkak. Bu konuda 'Derdin ne Zafer Çağlayan? Neden politika faizi düşsün istiyorsun?' diyebilirsiniz. Çarkın dönmesi lazım. Türkiye ekonomi fren kabul etmez arkadaşlar. Kontrollü gaz. Yapacağımız iş bu'' dedi.

Çağlayan, bir otelde düzenlenen Adana Ekonomik Platformu Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Ömer Çelik'in de Bakan olmasıyla bir kaç mutluluğu bir arada yaşadıklarını söyledi.

Mersin Milletvekili olduğunu hatırlatarak, her fırsatta kendisini ''Çukurova'nın Milletvekili'' diye nitelendirdiğini ifade eden Çağlayan, ''Şükürler olsun artık aslı geldi. Sizin artık 2 bakanınız var. Mersin ve Adana Çukurova bölgesi Başbakanımızın da takdirleriyle 2 Bakanla temsil edilecek'' dedi.

-''Bize hasta muamelesi yapanlar şimdi yoğun bakım çadırında''-

Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini dile getiren Çağlayan, şöyle devam etti:

''Ekonomide geçmişteki rakiplerimizden sıyrıldığımız bir noktadayız. Adeta atlama tahtasından üzerinden iyi bir şekilde hedefe doğru gidiyoruz. Geçmişte bize hasta muamelesi yapanlar şimdi yoğun bakım çadırında. Ne zaman normale dönecekleri de belli değil. Biz onların bu durumdan da mutluluk duymuyoruz. İnşallah onlar da bir an önce normale dönerler. Şu an öyle bir noktadayız ki, kriz vız geldi tırıs gider Allah'ın izniyle. Türkiye'de bu krizin başarıyla atlatılmasında, siyasi istikrarın da önemli payı var. Ama bu asıl başarı, Türk özel sektörünün. Biz sadece sizin önünüzdeki engelleri kaldırdık. Siz de Türk özel sektörü olarak, Türk ihracatını artırdınız. 3.5 yılda dünyanın çevresinde 35 tur attık ve semerelerini topladık. IMF'nin kapısına koşmadık. IMF, Türkiye'ye çifte standart önerdi. IMF'ye borç diye bir şey kalmayacak nisan ayında. Türkiye kriz ortamında başarıyla çıkmış, başarı hikayesi yazmış bir ülke olarak, IMF'ye 5 milyar dolar borç veren bir ülke konumuna geldi. Bununla gurur duyuyorum. Bu ülkenin bir mensubu olmaktan gurur duyuyorum. Türkiye kendi çapasıyla, özel sektörünün gayretiyle bunu başardı. Kendimize güveniyoruz. 243 gümrük bölgesine ihracat yapıyoruz. 2 gümrük bölgesine ihracat yapmıyoruz. Bunlar da Mikronezya ve Nauru. Ahdettim oralara da gireceğiz.''

-''Türkiye ekonomisi fren kabul etmez''-

Çağlayan, Türkiye ekonomisini ''Fren kabul etmez, kontrollü gaz gerek'' diye nitelendirerek, şunları kaydetti:

''Türkiye son 5 çeyrekte, net ihracatta büyüyen bir ülke oldu. Türk özel sektörünün başarısı en net şekilde burada ortaya çıkıyor. 10 sene önce birileri çıkıp, 'Türkiye'de reel faizler, 0 olacak' dese, olmayacağına dair iddiaya girilirdi. Şu anda Türkiye reel faizler olarak 0 olan bir ülke konumuna gelmiştir. Bana kalsa faizlerin inmesi gereken daha fazla yer var. Merkez Bankası Para Kurulu geçen gün faiz koridorunun; aylardır söylüyordum; alt ve üst fonlarını daraltıyor. Olumlu. Türk parasının döviz dengesini iyi koruyor. Olumlu. Ama politika faizini indirme konusunda, ürkek ve korkak. Bu konuda 'Derdin ne Zafer Çağlayan? Neden politika faizi düşsün istiyorsun?' diyebilirsiniz. Çarkın dönmesi lazım. Türkiye ekonomisi fren kabul etmez arkadaşlar. Kontrollü gaz. Yapacağımız iş bu. Merkez Bankası yüzde 5.5 olan politika faizini düşürdüğü zaman, benim derdim, tüm dünyadaki yatırımcıların gözünü Türkiye'ye dikmiş olduğu bir ortamda benim sanayicimin KOBİ'min yatırım yapabileceği, finansmanı en güzel mal edebileceği bir sistemin kurulması. Neticede Merkez Bankası'nın politika faizlerini düşürmesi bankacılık sektörüne yarayacak. Bankacılık sektörü KOBİ'lere daha düşük faizle kredi verecek. Benim derdim bu, istediğim bu. Türkiye'nin daha fazla yatırıma, ihracata ve istihdama ihtiyacı var.''

Bakan Çağlayan, Adana'nın teşvik sisteminden çok iyi yararlandığını da sözlerine ekledi.

-Kültür ve Turizm Bakanı Çelik-

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de, ekonominin daha iyi seviyelere ulaşması için sivil toplum örgütlerinin siyasetin önüne ajanda koyması, siyasetin de bunu değerlendirmesi gerektiğini belirterek, ''Siyasetin görevi sizin önünüzü açmak olmalıdır'' dedi.

Adana ve Mersin'i ilgilendiren temel sektörlerle ilgili, Adana ve Mersin günleri yapmayı planladıklarını ifade eden Çelik, bu konuya Bakan Çağlayan'ın da destek vereceğini, böylelikle bölgesel kalkınmanın hızlanacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından basına kapalı olarak süren toplantıya Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz'ın yanı sıra bazı milletvekilleriyle iş adamları ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

AA