Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL


Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) verilerine göre, bu yılın ilk ayında Türkiye'nin çelik ihracatında ihracat miktar olarak artışını sürdürürken, değer bazında ise düşüş yaşandı.

İhracat, ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre miktar açısından yüzde 1,53 artışla 1,57 milyon tona yükselirken, değer açısından yüzde 4,91 gerileme gösterdi ve 1 milyar 160 milyon dolara düştü.

ÇİB dışındaki birlikler tarafından kaydı tutulan demir çelik ürünleri de eklendiğinde, Türkiye çelik ihracatı, miktar olarak 1,63 milyon tona, değer olarak ise 1 milyar 330 milyon dolara ulaştı.

ÇİB Başkanı Namık Ekinci konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ihracatın miktar olarak artırılmasına karşın elde edilen gelirin düştüğüne işaret etti.

Ekinci, ''Rekabet gücünü artırmaya yönelik çalışmalara hız verilmeli. Bunun yanısıra uluslararası pazarlarda karşımıza çıkan engellerin kaldırılması yönünde mücadele vermeliyiz'' dedi.

Bu yılın ocak ayında en çok çelik ihraç edilen bölge 472,3 bin tonla Ortadoğu olurken, bu bölgeyi 221,7 bin ton ile Avrupa Birliği ve 96,1 bin ton ile Orta ve Güney Amerika izledi.

Bu dönemde en çok ihraç edilen ürünler 567,1 bin tonla çubuk, 325,6 bin tonla kütük, 126,5 bin tonla filmaşin, 124,4 bin tonla yassı sıcak ve 122,9 bin tonla profil oldu.