Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya 1981'den bu yana ilk kez iki ay üst üstecari açık kaydederek, başbakan Shinzo Abe'nin ekonomiyi canlandırma çabalarının karşısındaki zorluklara dikkat çekti.

Tokyo'daki Maliye Bakanlığı bugün Japonya'nın dış ticaret dengesinin Aralık'ta 264.1 milyar yen açık verdiğini açıkladı. Bloomberg anketine katılan 23 ekonomistin medyan tahmini Japonya'nın dış ticaret açığınını 144.2 milyar yen olarak gerçekleşeceği yönündeydi.

Abe, deflasyonu sonlandırması ve büyümeyi desteklemesi için Japonya Merkez Bankası üzerindeki baskılarını artırırken, zayıf küresel talep, Çin ile yaşanan anlaşmazlık ve nükleer santrallerin kapatılmasının ardından Japonya'nın artan enerji ithalatı, Asya'nın en büyük 2. ekonomisini zorluyor. Yenin dolar karşısındaki düşüşü ise Japonya'nın ihracatını destekleyen en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

İhracatta ciddi bir toparlanmanın ancak 3 ila 6 ayda görülebileceğine dikkat çeken Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ Ltd.'ın stratejistlerinden Takahiro Sekido, mevcut cari pozisyonun Abe'nin kampanyasını sürdürmesi için bir neden daha olabileceğini söyledi.

Tokyo Hükümeti'nin Abe'yi iktidara taşıyan genel seçim ilanını yaptığı Kasım'dan bu yana yen, dolar karşısında yüzde 14 değer kaybetti. Yen bugün Tokyo saati ile 11:08'de dolar karşısında yüzde 0.1 yukarıda 93.58 düzeyinden işkem görüyor. Nikkei 225 Endeksi dünkü yüzde 0.9 oranındaki düşüşünün ardından bugün yüzde 1.1 aşağıda seyrediyor. Endeks 13. haftasını da kazançla sonlandırmaya hazırlanıyor.

Japonya en son Şubat 1981'de iki ay üst üste cari açık vermişti. Japonya'nın yıllık cari fazlası 4.7 trilyon yen ile 1985'ten bu yana en düşük düzeyine işaret ediyor.