Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Türkiye'yi 2023'e götürecek olan yol, karayolu değil, uçak. Uçarak gideceğiz. Her sene ortalama yüzde 6-6,5 civarında büyümesi gereken bir ülkeyiz'' dedi.

Bakan Çağlayan, Yenişehir ilçesinde gerçekleştirdiği esnaf ziyaretleri öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çağlayan, son açıklanan sanayi üretimiyle ilgili rakamların hatırlatılması üzerine, ''2012'de ekonomide bir yavaşlama oldu. (Gaza basalım) demiştim. Türkiye ekonomisi artık büyümeye planlanmış ve büyümeye alışmış bir ekonomi. Türkiye ekonomisini biz karayolundan götüremeyiz. Bunu anlayanlar anlıyor'' diye konuştu.

Türk ekonomisini ''uçmak durumunda olan bir ekonomi'' diye nitelendiren Çağlayan, şunları söyledi:

''Türkiye'yi 2023'e götürecek olan yol, karayolu değil, uçak. Uçarak gideceğiz. Her sene ortalama yüzde 6-6,5 civarında büyümesi gereken bir ülkeyiz. Dolayısıyla dengeleri gözeterek, şimdi ekonomiyi sürekli büyütecek ve geliştirecek, ihracatı, üretimi ve istihdamı artıracak bir sistemde olmamız lazım. Çünkü Türkiye diğer dünya devletlerinden sıyrılmıştır. Dolayısıyla hem sanayi üretim kapasitemizi, hem imalat sanayimizi giderek yükseltmemiz lazım. Bilhassa sanayi olmazsa olmaz. Türkiye'nin en büyük kozu, üretim, istihdam ve sanayidir. Bunun için de hükümet olarak her türlü çabayı gösteriyoruz. Çok büyük bir teşvik sistemini açıkladık. Bu bahsettiğim gelişmeler içerisinde Allah'ımıza şükürler olsun, ekonomik dengelerimiz mukayese kabul etmeyecek kadar iyi. Bunu sadece biz söylemiyoruz.''

Ekonomik göstergelerde zaman zaman azalmaların olabileceğini dile getiren Çağlayan, ''Maalesef geçen sene Türkiye, yumuşak iniş yapmak zorundaydı. Ama biz şimdi yeniden uçuşa geçiyoruz. Dediğim gibi karayolundan değil, uçarak. Çünkü Türkiye'ye 2023 hedeflerine uçarak ulaşmak yakışır'' dedi.

-Mersin'de belediyecilik-

Mersin'deki belediyecilik hizmetleriyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Çağlayan, şöyle devam etti:

''Mersin'i geçen seçimlerde tanıdım. Ama Mersin'e ait olduktan sonra Mersin'de gezmedik yer bırakmadım. Mersin'de siyaset yapan ve Mersinli olan bir çok kişiden daha fazla tanıyorum bu kenti. Bunu her yerde tartışmaya açığım. Her hafta bir yeri geziyorum ve görüyorum ki, Mersin halkı Mersin'deki belediye hizmetlerinden bıkmış. Büyükşehir başta olmak üzere... Çünkü hizmet diye bir şey söz konusu değil. Hizmet yok ki, ben size kalitesinden bahsedeyim. Biz, Mersin'de büyükşehir başta olmak üzere tüm belediyeleri almaya talibiz. Hedefimiz bu.''

Mersin'deki gezileri sırasında bir vatandaşın mahalleye üst geçit istediğini hatırlatan Çağlayan, söz konusu yere üst geçit yalması için Vali Hasan Basri Güzeloğlu'na talimat verdiğini, finansmanını da kendisinin karşılayacağını kaydetti.

-Mersin İdmanyurdu-Fenerbahçe maçına doğru-

Bakan Çağlayan pazar günü Mersin İdmanyurdu'nun Fenerbahçe'yi konuk edeceğinin hatırlatılması üzerine de, ''Centilmence bir maç olacağından hiç şüphem yok. Mersin İdmanyurdu'nun hizmetkarı olacağımı söylemiştim, ama sahaya çıkıp top oynayacak halim de yok. Ümit ediyorum, pazar günü güzel bir futbol zevki yaşanır. İnşallah Mersin İdmanyurdu 3 puanı alıp yoluna devam edecek. Çünkü Mersin'in buna ihtiyacı var. Takımın aşağı yukarı 14-15 puan alıp, yerini sağlamlaştırması lazım'' diye konuştu.

Mersin İdmanyurdu'nun kentin takımı olduğuna işaret eden Çağlayan, vatandaşları ve sivil toplum örgütlerini de takıma destek olmaya çağırdı.

-Akdeniz Oyunları ve havalimanı-

Akdeniz Oyunları ile ilgili gelişmeleri de yakından takip ettiklerini dile getiren Bakan Çağlayan, gelişmeleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da sürekli olarak aktardıklarını kaydetti.

Hazırlıklar ile ilgili herhangi bir sıkıntı gözükmediğini belirten Çağlayan, ''Statta bir sorun olmuştu. Müteahhit değişikliğine gidildi. Gayet tabi, eski müteahhit işini kaybetti. Ama Allah'ın izniyle her şeye rağmen Akdeniz Oyunları'nın yapılacağı tarih itibariyle tüm tesislerimizi hazır etmek için yoğun çaba sarf ediyoruz. Şu an hemen hemen biten tesisler var. Şunu Mersinlilerin çok iyi bilmesini istiyorum, bu organizasyon Sayın Başbakanımızın Mersin'e ve Mersinlilere bir hediyesidir'' dedi.

Bakan Çağlayan, Mersin'e yapılacak uluslararası havalimanıyla ilgili çalışmaların sürdüğüne işaret ederek, bu konuda da kimsenin endişe duymamasını istedi.

-Protesto girişimi-

Bu arada, Ekonomi Bakanı Zafer Bakan Çağlayan gazetecilere açıklamalarda bulunmadan önce bir restoranda yemek yediği sırada, dışarda protesto girişiminde bulunan 2 kişi, polis ekiplerince uzaklaştırıldı.

Ayrıca Çağlayan'ın bir iş yerine girdiği sırada protestoda bulunmak isteyen 4 kişilik başka bir grup da, ifadelerine başvurulmak üzere Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

AA