Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:00'da güncellendi)

Avrupa Birliği liderleri, Birleşik Krallık Başbakanı David Cameron'un ısrarlarının ardından ilk defa 7 yıllık bütçelerinde kesintiye gitme konusunda anlaşmaya vardılar.

Liderlerin brüksel'de 25.5 saatlik görüşmelerinin ardından anlaşmaya varıldığı Herman Van Rompuy tarafından Twitter hesabından duyuruldu. Van Rompuy kesin bir rakam açıklamazken, 2014-2020 arası bütçenin 960 milyar dolarlık bir harcama tavanı olacağını bildirdi. Orijinal teklif ise 1.047 trilyon euro olarak gerçekleşti. Avrupalı liderler bugüne kadarki bütçelerinde ise 994 milyar euroluk harcama gerçekleştirdiler.

Tartışmaların merkezinde yer alan Cameron, Britanya'nın 27 üyeli Avrupa Birliği'nden 2017 yılı itibariyle ayrılmasını öngören bir referandum düzenleyeceğini söylemesinin ardından ilk defa bir AB toplantısında boy gösterdi. Britanya'nın kesinti talepleri Fransa, İtalya ve doğu ve güney Avrupa ülkelerinden muhalefet gördü.

Cameron gazetecilere yaptığı açıklamada "Önerilen rakamlar çok yüksekti. Düşmeleri lazım ve eğer düşürülmezlerse herhangi bir anlaşma olmayacak" dedi.

Van Rompuy'un son teklifi ulaşım, enerji ve araştırma gibi alanlarda 156 milyar dolarlık orijinal teklifi 126 milyar dolara indirdi.

(19:00'da güncellendi)