Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Brent petrol Çin'den gelen beklentilerin üzerinde ticaret verisi dünyanın en büyük ikinci petrol tüketen ekonomisinde talebin artacağı sinyallerini vermesiyle Londra'da 9 ayın zirvesine çıkarken, New York'ta işlem gören West Texas Intermediate (WTI) petrolü bu yükselişe eşlik etti.

Çin ihracatı bir yıl öncesine göre Ocaka yında yüzde 25 artarken, ham petrol ithalatı da son sekiz ayın zirvesine yükseldi. Goldman Sachs Group Inc., petrol piyasasının 1. çeyrekte "sıkı" kalacağını ve fiyatları beklentilerinin üzerine çıkarabileceğini dile getirdi.

Connecticut merkezli Tradition Energy piyasa araştırma direktörü Addison Armstrong, "Asya'daki fiziksel piyasaların sıkı olduğu ve sıkı kalmaya devam edeceği söylentileri Brent üzerinde WTI'dan çok daha fazla etki göstermeye devam ediyor. Çin'den gelen güçlü petrol ithalatı verileri çok destekleyiciydi" ifadelerini kullandı.

Mart vadeli Brent petrolün varil fiyatı 1.62 dolar artarak New York saatiyle 11:25'te 118.86 dolardan işlem gördü. Kontrat gün içerisinde 118.92 doları görerek 2 Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyeye tırmandı. ICE Futures Europe'da işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 32 üzerinde gerçekleşti.

Mart vadeli WTI petrolü ise 49 cent yükselerek New York Mercantile Exchange'de 96.32 dolar oldu. İşlem hacmi ise 100 günlük ortalamanın yüzde 28 üzerinde gerçekleşti. Fiyatlar bu hafta genelinde yüzde 1.5 aşağıdan seyrediyor.