Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Euro, Avrupa Merkez Bankası Başkanı (AMB) Mario Draghi'nin güçlü kur seviyesinin bölgedeki ekonomik toparlanmayı yavaşlatacağını söylemesinin ardından dolar karşısında Temmuz ayından bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Yen ise dolar karşısında Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı'nın göreve erken veda ederek Başbakan Shinzo Abe'nin genişlemeci para politikasına geçişini hızlandıracağı mesajını vermesiyle 13 haftanın ilk haftalık düşüşünü yaşadı. BOJ 14 Şubat'ta bir toplantı gerçekleştirmeyi planlıyor. Euro, İtalyan ve İspanyol tahvillerinin siyasi çalkantılarla gerileyerek para birimine olan talebi düşürmesinin ardından 16 büyük para biriminin 2'si dışında tamamı karşısında değer kaybetti.

Citigroup Inc.'in Group of 10 Döviz strateji direktörü Greg Anderson, "Euro düzeltmesi çoktandır gerekiyordu. Draghi'nin yaptığı yalnızca psikolojileri biraz değiştirmek oldu" ifadelerini kullandı.

Euro geçtiğimiz hafta 2 gerileyerek 1.3366 dolar oldu ve gün içerisinde 1.3353 doları görerek 25 Ocak'tan bu yana en zayıf seviyeye dokundu. Bu kayıp, euronun 6 Temmuz'da biten haftadan bu yana en büyük düşüşü oldu. Euro ayrıca yen karşısında yüzde 2.2 değer kaybetti ve 123.88 yen oldu. Yen ise yüzde 0.1 düşüşle dolar başına 92.88 yene gerilerken 6 Şubat'ta 94.06 yene kadar gerileyerek 5 Mayıs 2010'dan bu yana en zayıf seviyeye gerilemişti.