Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Çin, geçtiğimiz yıl ABD'yi geride bırakarak ithalat ve ihracat bakımından dünyanın en çok ticaret yapan ülkesi haline geldi ve ABD'nin 1945'ten bu yana elinde tuttuğu ünvanı almış oldu.

ABD Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ülkenin ihracatı ve ithalatı geçtiğimiz yıl toplam 3.82 trilyon dolar olarak gerçekleşti. Çin hükümetinden yapılan bir açıklamaya göre ise ülkenin toplam ticaret oranı 2012 yılında 3.87 trilyon dolar oldu. Çin'in yıllık ticaret fazlası 231.1 milyar dolar olurken, bu açık ABD için 727.9 milyar dolar oldu.

Goldman Sachs ekonomisti Jim O'Neill, Çin'in dünyanın en büyük ticaret ülkesi olarak kendini göstermesinin bu ülkenin diğer ülkelere olan etkisini de artıracağını ve bölgesel ticaret anlaşmalarını ve gruplarını tehdit edeceğini belirtti.

"Dünyadaki bir çok ülke için Çin hızla en önemli ticaret partneri haline geliyor" diyen O'Neill, "Bu hızla devam ederse 10 yılın sonunda bir çok Avrupa ülkesi Çin ile bire bir ticareti kendi aralarında yaptıkları ticaretten daha fazla yapacaklar" ifadelerini kullandı.