Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro maliye bakanlarının Pazartesi günü Brüksel'de yapacağı toplantısının öncesinde hazırlanan gizli protokole göre, Güney Kıbrıs'ın kurtarılmasında, ülke bankalarının sigortasız mevduat sahiplerinin zarar yazmasını öngören yeni radikal bir seçenek öne çıktı.

Financial Times gazetesinin alıntıladığı protokolde, diğer ikisinin tam kapsamlı kurtarmayı öngördüğü Kıbrıs vakası için üçüncü bir seçenek olarak yatırımcı ve mevduat sahiplerinin zarar yazması ve Güney Kıbrıs'ın bankacılık sektöründe ciddi bir küçülmeye gidilmesinin bahsi geçiyor.

Euro bakanları Güney Kıbrıs'ta bu ayın ilerleyen zamanlarında yapılacak olan seçimlerin ardından Mart'a kadar kurtarma planında anlaşmaya çalışıyor.

Yeni plan henüz taslayı hazırlayan Avrupa Komisyonu ya da Kıbrıs tarafından onaylanmadı.

Zarar yazılmasını öngören seçenekteki risklerin oldukça büyük olduğuna dikkat çekilen protokolde, Euro Bölgesi finansal piyasalara sıçraması ve Kıbrıs'ın bankacılık sektörünün iflası ihtimallerine karşı uyarılar da yer alıyor.

Ülke için daha sürdürülebilir bir borç çözümü üretilmesini hedefleyen radikal teklif, yabancı tahvil sahipleri ve yatırımcıları dahil ederek Güney Kıbrıs'ın kurtarmasının büyüklüğünün 16.7 milyar eurodan 5.5 milyar euroya düşürülmesini öngörüyor.

Plan, Güney Kıbrıs'ın açıktaki borçlarının, gayrisafi yurtiçi hasılaya oranını, mevcut planda öngörülen yüzde 140 seviyelerinden yüzde 77'ye çekecek.