Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın olası başkan adayları arasında adı geçen Asya Kalkınma Bankası (ADB) Başkanı Haruhiko Kuroda, BOJ'un bu yıl daha fazla parasal teşvik uygulamasından yana olduğunu ifade etti.

BOJ'un 2013'te daha fazla parasal genişleme yapmasının gerekebileceğini söyleyen Kuroda, BOJ başkanı adayı olarak değil, ADB başkanı ve ekonomist sıfatıyla bu yorumu yaptığını vurguladı ve BOJ'un yüzde 2 enflasyona ulaşmak için birçok aracının olduğunu ve bu bu hedeflere ulaşmakta küresel standardın 2 yıl olduğunun altını çizdi.

Kuroda'nın açıklamaları, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin kendisini BOJ başkanı olarak ataması hâlinde BOJ'un deflasyonu sonlandırmaya yönelik daha fazla adım atacağına işaret ediyor. BOJ geçtiğimiz ay kendi tahminlerinde dahi 2 yıl içinde ulaşılmayacağını öngören yüzde 2 enflasyon hedeifni benimsemesine rağmen sınırsız tahvil alımlarına ancak Ocak 2014'te başlama kararı aldı.

Japon ekonomisinin 15 yıldır deflasyondan muzdarip olduğunu, bunun reel borç yükünü tırmandırarak, şirketler ve hanehalkını harcamaları ertelemeye ittiğini söyleyen Kuroda, tüketici fiyatlarındaki düşüşten kurtulunmasının gerektiğini savundu.