Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Büyümenin 4 yılın en düşük seviyesine gerilediği tahmin edildiği Euro Bölgesi'nden bu hafta gelecek veriler, büyük ihtimalle borç krizinin verdiği hasarı ortaya koyacak.

Bloomberg anketine katılan 45 ekonomistin medyan tahminine göre bölgenin gayrisafi yurtiçi hasılası 4. çeyrekte yüzde 0.4 daraldı. Bu oran, Lehman Brothers Holdings Inc.'in iflası sonrasında GSYH'nin yüzde 2.8 daraldığı 2009'un ilk çeyreğinden bu yana en sert düşüşe işaret ediyor. Gayrisafi yurtiçi hasıla rakamları 14 Şubat'ta açıklanacak.

Bölgedeki borç krizinin kontrol altına alınmasına yönelik önlemler İspanya'dan Yunanistan'a birçok sorunlu ülkenin faizlerinin aşağı çekilmesine yardımcı olurken, aynı zamanda 18.7 milyon kişiyi de işsiz bıraktı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi geçtiğmiz hafta eknomik güveninin düşük seviyelerde istikrar sağlamasına rağmen zayıflığın 2013'ün başlarında devam edeceğini söyledi.

Dördüncü çeyreğin büyük ihtimalle döngüde dip noktası, ekonomik canlanmaya geçiş noktası olacağını, Draghi'nin de bunu umduğunu belirten Jefferies International Ltd.'ın ekonomistlerinden Marchel Alexandrovich, "Bu yılın ilk yarısında bir miktar ilerleme görmemiz gerekiyor. Ancak ilerideki riskler göz önünde bulundurulduğunda asıl sorun bunun yeterli güçlülükte olup olmadığı" dedi.

Avrupa Birliği'nin resmi istatistik kurumu Eurostat verileri Perşembe günü açıklayacak. Euro Bölgesi'nin büyüme rakamları ile aynı gün Fransa, Almanya, Avusturya, Slovakya, Hollanda, İtalya, Portekiz ve Yunanistan'dan da veriler gelecek.