Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:10'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Novo Nordisk A/S'nin, yeni bir insülin için ABD'nin onayını alamamasının ardından yaklaşık dört yılın en hızlı düşüşünü göstermesi ile birlikte değer kaybetti ve son iki haftanın kayıplarını daha da genişletti.

Dünyanın en büyük insülin üretcisi Novo Nordisk, Kopenhag'daki işlemlerde yüzde 13 ile yaklaşık dört yılın en hızlı düşüşünü gösterdi. Lundin Petroleum AB, Johan Sverdrup'da bulunan petrol kaynaklarının önceki tahminlerin alt sınırlarına yakın olabileceğini açıklamasının ardından yüzde 9.5 geriledi. Royal Ahold NV, İsveç'in en büyük gıda perakendecisi ICA'daki yüzde 60'lık payını 3.1 milyar dolara satma konusunda anlaşmaya varmasının ardından yüzde 4.1'lik bir ralli yaptı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 düşerek, Londra saati ile 15:00'te 286.05 puana geriledi. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, ABD'li kanun koyucuların, dünyanın en büyük ekonomisini resesyona sürükleme tehdidi oluşturan ve mali uçurum olarak adlandırılan otomatik vergi artırımları ve harcama kısıntılarından kaçınma konusunda uzlaşmaya varmalarının ardından bu yıl yüzde 2.3 yükseldi. Danimarkalı Novo Nordisk hariç Euro Bölgesi hisse senetlerini içeren Euro Stoxx 50 Endeksi yüzde 0.2 geriledi.


Londra'da Standard Life Investments stratejistlerinden Frances Hudson, "Hisse senetleri yılın başında yarışa başlamıştı ve bu hareket sürdürülebilir olmak için oldukça fazlaydı," dedi ve "Konsolide olabilmek için bir mola vermek iyi birşey ve insanlara daha ölçülü bir yaklaşıma sahip olabilme imkanı sağlıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, endeksin geçen hafta Kasım 2007'den bu yana en yüksek sevieysinde kapatmasının ardından bugün yüzde 0.2 yükseliş gösterirken, Japonya, Çin, Hong Kong, Güney Kore, Tayvan, Vietnam, Singapur ve Malezya piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı.

Euro Bölgesi'ne üye 17 ülkenin maliye bakanları, İtalya'da tarafların arasındaki farkın kapanmakta olduğu seçim yarışı ve İspanya'daki siyasi skandalın finans piyasalarını olumsuz etkilediği bir dönemde, bugün Brüksel'de biraraya gelerek Güney Kıbrıs ve Yunanistan'a yardımı görüşmeye hazırlanıyor. G20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları da Cuma günü Moskova'da toplanacak.

Stoxx Europe 600 Endeksi'nde el değiştiren hisse senedi sayısı toplamı, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, 30 günlük ortalamasının yüzde 33 altındaydı. Bugün Japonya, Çin, Hong Kong, Güney Kore, Tayvan, Vietnam, Singapur ve Malezya piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı.

(17:10'da güncellendi)