Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Piyasalar, artık Wall Street'in yılın geri kalanında sonuçsuz hamlelerin etkisiyle sınırlı kazançlarla devam eden güçlü Ocak ayı performanslarına alışmış görünüyor.

Analistler, 2011 ve 2012'ye hızlı başlangıçlar yapan, ancak ardından daha ılımlı kazançlar ile yıla devam eden hisse senedi piyasalarının 2013'te de aynı seyiri sürdürebileceğini söylüyor. Piyasalar bu yıl Washington'ın mali politika tartışmalarından gelen çözüm sinyalleriyle yükselmişti olsa da harcama kesintileri konusu yıl başındaki kazançları test edebilir.

Bu yılın geçtiğimiz yılın bir "karbon kopyası" olduğunu savunan Alan B. Lancz&Associates Inc.'in başkanı Alan Kancz, mentalitenin "En sona kalmadan gidebildiğin kadar git" şeklinde olduğuna dikkat çekti.

S&P 500 endeksinin 1,500 puanı, Dow Jones Endeksi'nin de 14,000 puanı aşmasıyla önde gelen endeksler psikolojik olarak önemli bulunan seviyelerin üzerine çıktı. S&P son 5 yılın zirvesinde seyrederken Nasdaq Cuma günü Kasım 2000'den bu yana en yüksek düzeyinden kapandı.

Öte yandan mevcut seviyeler Wall Street'in genel düzeltmeye gittiği yuvarlak rakamlara karşılık geliyor. Dow Jones 2. 14,000 puan deneyimini yaşarken, S&P 3. kez 1,500 puanı gördü.

Yatırımcıların yeni yükseklere ulaşmak için yeterli destek bulup bulamayacağı konusundaki belirsizlik, piyasayı da arada bırakıyor.

Wall Street'teki ani kazançlar ve genel yükseliş trendinin hisseleri, geçtiğimiz haftaki gibi Euro Bölgesi'ndeki finansal krizin canlanması gibi olaylardan ötürü kırılgan hâle getiriyor.