Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, 17 Euro Bölgesi üyesi ülkenin maliye bakanlarının, bölgedeki krizin sürdüğü yolundaki işaretlerin olduğu bir ortamda, bugün Brüksel'de Güney Kıbrıs ve Yunanistan'a yardım konusunu görüşmek üzere toplanmasından önce, son üç günde ilk kez değer kaybetti.

İtalya tahvilleri de aşağı yönde hareket etti. Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, İtalya ve Güney Kıbrıs'taki seçimlerin, 2013 yılında Alman tahvillerine yönelik talebin azalmasına neden olan piyasadaki sakinliği tehdit etmesi ile birlikte son iki haftanın en düşük seviyesine doğru hareketlendi. Almanya bugün 4 milyar euro (5.35 milyar dolar) tutarında altı ay vadeli bono satmaya hazırlanırken, Fransa da 7.6 milyar euroluk kısa vadeli borçlanma kağıdı satışı yapacak.

Paris'te BNP Paribas SA kıdemli sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Patrick Jacq, "Volatilite hafifçe artıyor ve bazı çevre ülkelerde bazı sorunlar var," dedi ve "Kısa vadede, çekirdek piyasalar çevre piyasalara göre daha fazla destek buluyor. İtalya ve İspanya üzerinde kısmi baskı var" değerlendirmesinde bulundu.

İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan ya da 0.04 yüzde puanı yükselerek, Londra saati ile 08:42'de yüzde 5.40'a çıktı. Ocak 2023'te vadesi dolacak yüzde 5.4 faizli tahvillerin fiyatı 0.3 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 3 euro düşerek 99.98'e geriledi.

İtalya'da 24-25 Şubat'ta yapılacak seçimler öncesi egrçekleştirilen kamuoyu yoklamaları, eski Başbakan Silvio Berlusconi'nin önde giden Pier Luigi Bersani ile arasındaki farkı kapatması ile birlikte, yönetim çoğunluğunu getirecek bir sonuç vermeyebileceğini işaret ediyor.

10 yıl vadeli İtalya tahvillerinin faizi iki baz puan yükselerek yüzde 4.58'e çıktı.