Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'nin 10 yıl vadeli Hazine tahvilleri, ABD Hazinesi'nin bu hafta 72 milyar dolarlık kuponlu menkul kıymet satışına hazırlanması ile birlikte dört günde ilk kez değer kaybetti.

Uzun vadeli tahviller, iyileşmekte olan istihdam piyasası ortamında, Çarşamba günü açıklanacak olan ABD perakende satışlar verisinin yükseliş göstermesinin beklenmesi ile birlikte, kayıplara öncülük etti. ABD hükümeti, yarın 32 milyar dolarlık üç yıl vadeli tahvil, Çarşamba günü 24 milyar dolarlık 10 yıl vadeli tahvil ve Perşembe günü 16 milyar dolarlık 30 yıl vadeli tahvil satışı gerçekleştirecek. ABD Başkanı Barack Obama bu hafta yapacağı ulusa sesleniş konuşmasında istihdam yaratma konusuna odaklanma ve ekonomik sorunlara değinme niyetinde.

Londra'da Bank of Montreal faiz traderı Barra Sheridan, "Dar bir banttayız ve bu haftaki ihaleler, ABD Hazine tahvilleri için odak noktası olacak," dedi ve piyasanın bu ihalelerde ucuza alım yapabileceğini ve 10 yıllıkların faizinin yüzde 2'nin üzerine çıkabileceğini sözlerine ekledi.

10 yıl vadeli tahvillerin faizi üç baz puan ya da 0.03 yüzde puanı yükselerek, New York saati ile 07:34'te yüzde 1.98'e çıktı. Kasım 2022'de vadesi dolacak yüzde 1.625 faizli tahvillerin fiyatı 7/32 ya da 1,000 dolar nominal değerli beher kağıt için 2.19 dolar düşerek 96 7/8'e geriledi. 10 yıl vadeli tahvillerin faizi geçen hafta yedi baz puan düşmüştü.

ABD Hazine tahvilleri, Bank of America Merrill Lynch verilerine göre, bu yıl yatırımcılarına, 8 Şubat itibariyle yüzde 0.8 kaybettirdi. Tüm dünyadaki devlet tahvillerini içeen endeks ise aynı dönemde yüzde 0.5 düştü. ABD'nin gösterge 10 yıllıklarının faizi 4 Şubat'ta yüzde 2.06'ya kadar çıkarak 12 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.