Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Mısırlı Ahmed El-Rifai dijital medya şirketi adına Facebook Inc.'e gerçekleştireceği ödeme için iki bankadan dolar alamaması üzerine daha güvenilir bir kaynağa döndü: yaklaşık yüzde 8 farkla işleyen kara Borsa.

Kahire merkezli Egyweb'in idari direktörü El-Rifai telefonla gerçekleştirilen röportajda "Bir dolar çekimi bankada nakite çevirebilmek için iki gün beklediğim bile oldu" ifadelerini kullandı.

Merkez bankasının, Döviz rezervlerinde son 15 yılın üzerinde bir sürenin en büyük düşüşünün yaşanmasının ardından yeteri kadar düzenlenmeyen piyasanın Mısır pounduna olan güvende düşüşe yol açtığı ifade ediliyor. Mısır poundu 2013 yılında yüzde 5.3 değer kaybederken, Malawi kwachası ve yenin ardından dünyanın en kötü performans gösteren 3. para birimi oldu.

Eski Başkan Hüsnü Mübarek'in görevden devrilmesinin 2 yıl sonrasında şiddet olayları Başkan Mursi ve polisler arasında gerçekleşen çatışmalar, Mısır'da bir ekonomik toparlanma gerçekleşeceği umutlarını da azalttı. Geçtiğimiz iki hafta içerisinde 50'nin üzerinde insan hayatını kaybetti. Çalkantılar, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan 4.8 milyar dolarlık anlaşmanın da ertelenmesine yol açtı.