Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Kendi ülkelerinde bir dizi düzenleme ve maliyet kesintisi baskısıyla karşı karşıya kalan ABD ve Avrupa'daki küresel yatırım bankaları, gelişen piyasalardaki pazar paylarını da küçük yerel rakiplerine kaptırıyor.

Amerikan danışmanlık şirketi Freeman&Co.'ya göre, Credit Suisse Group AG, Morgan Stanley ve Citigroup Inc., gelişen piyasalardaki pazar payı en büyük hasar alan yatırım bankaları arasında yer alıyor. Bu bankalar pazar paylarını, aralarında Brezilyalı Grup BTG Pactual SA, Rus VTB Capital ve Çin'deki Citic Securities Co.'nun da bulunduğu yerli bankalara kaybediyor.

Latin Amerika, Ortadoğu, Çin, Hindistan, Rusya ve Doğu Avrupa'daki Amerikalı ve Batı Avrupalı şirketlerin payı geçtiğimiz yıl 2005'teki yüzde 69 seviyelerinden yüzde 43'lere geriledi. pazar payındaki daralma, Avrupalı bankaların gelişen piyasalarda verdikleri kredilerin azalarak, görevlerindeki rekabetin kızışmasıyla aynı döneme rastlıyor.

Bankacılık sektöründe birinin darbe almasının, bir başkası tarafından yerinin almasıyla sonuçlanmasının her daim görülen bir durum olduğunu hatırlatan Dubai'deki HSBC Holdings Plc'nin küresel bankacılık birimi eşbaşkanı Paul Skelton, bölgesel yatırım bankalarının yükselişinin, gelişen piyasalarda fırsat arayışının belirmeye başladığı dönem ile aynı zamana denk geldiğini, bu nedenle bu gelişmenin sürpriz olmadığını söyledi.