Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası'nın olası yeni başkanının daha fazla parasal genişlemeye yeşil ışık yakmasının ardından yenin 3 yılın en düşük düzeyine gerilemesiyle Tokyo Borsası yükseldi; Nikkei 225 Endeksi 2 gün devam eden düşüşüne ara verdi.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp. yüzde 2.6 değerlendi. Mobil iletişim şirketi Softbank Corp., satın aldığı Sprint Nextel Corp.'un beklenenden daha az zarar açıklamasının ardından yüzde 5.9 primlendi. Japonya'nın en büyük tüketici elektronikleri şirketi şSony Corp., kablo TV kanalı Starz'ın Sony Pictures Entertainment Inc. ile kontratını genişletmesi sonrasında yüzde 2.3 primlendi.

Nikkei 225 Endeksi dünkü tatilin ardından haftanın ilk işlem gününde yüzde 2.4 kazançla 11,424.20 puana çıktı. Daha genişş kapsamlı Topix Endeksi yüzde 1.8 artışla 974.78 puana yükseldi.

Yatırımcıların BOJ'un cesur parasal genişleme anlamında yapacaklarından umutlu olduğuna dikkat çeken Resona Bank Ltd.'ın başekonomisti Koichi Kurose, Nikkei'in Mart ya da Nisan'da 12,000 puana ulaşacağını öngördü.

Topix 14 Kasım'da genel seçim çağrısının yapılmasından bu yana yeni hükümetin yeni zayıflatacak ve deflasyonu sonlandıracak adımlar atacağı iyimserliğiyle yüzde 35 tırmandı. Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, Tokyo hükümetinin Nikkei 225 Endeksi Mart sonuna kadar 13,000 puana taşıyacak adımlarda bulunacağını söyledi.