Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:50'de güncellendi)

Yen, bir G7 yetkilisinin, bugün yapılan açıklamanın yanlış yorumlandığını ve ülkelerin Japon para birimindeki volatiliteden endişe duyduğunu açıklamasının ardından ralli yaptı. ABD hisse senetleri fazla değişmedi ve Güney Kore hisse senetleri, Kuzey Kore'nin nükleer deneme yapmasının ardından son bir haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Japon yeni euro karşısında New York saati ile 09:34'te yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu. Sterlin dolar karşısında, İngiltere'de enflasyonun geçen ay Mayıs'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktığını gösteren verinin ardından, yüzde 0.4 değer kaybetti. Stoxx europe 600 Endeksi yüzde 0.2 yükseldi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1'den az bir yükseliş gerçekleştirdi. Güney Kore'de Kospi Endeksi, gün içindeki yüzde 0.4'lük kazancını geri verdi ve yüzde 0.3 aşağıda kapandı. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi 12 baz puan gerileyerek yüzde 5.31'e indi. Mısır düşüşünü sekizinci güne taşıdı ve Mart 2010'dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini gerçekleştirdi.

Japonya para birimi, isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkilinin, G7 açıklamasının yende aşırı hareketlere ilişkin endişeleri işaret ettiğini kaydetmesinin ardından, 16 önemli para biriminin tümü karşısında değer kazandı. Yekiliye göre, G7 yendeki tek taraflı güdümden endişe duyuyor ve Japonya bu haftasonu Moskova'da yapılacak olan G20 toplantısında önplanda olacak.

Washington, D.C.'de Western Union Co.ya ait Western Union Business Solutions'un piyasa analisti Joe Manimbo, "İlk başta, muğlak ve tatsız bir açıklamaydı," dedi ve "Ardından gelen açıklama, yetkililerin, küresel büyümeye potansiyel bir tehdit olarak değerlendiriyor göründükleri yendeki hızlı değer kaybından gerçekten endişe duyduğunu gösterdi" şeklinde görüş bildirdi.

Yen dün dolar karşısında, Japonya Merkez Bankası'nın potansiyel başkan adaylarından Haruhiko Kuroda'nın, ilave parasal gevşemenin bu yıl makul olabileceğini kaydetmesinin ardından değer kaybetmişti. ABD Hazine Bakanlığı müsteşarı Lael Brainard, yenin Ocak ayı sonu itibariyle dört aydır üst üste değer kaybetmesinin ardından, Japonya'nın deflasyonla mücadele çabasını desteklediğini kaydetti. G20 ülkelerinin maliye bakanları bu hafta Moskova'da biraraya gelecek.

(16:50'de güncellendi)