Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama federal asgari ücretin saat başına 9 dolara yükseltilmesi çağrısı yaptı ve Kongre harekete geçmezse iklim değişikliğinden, imalata kadar birçok konuyu çözmek için "yönetim güçlerini" kullanacağı uyarısında bulundu. Obama'nın Ulusa Sesleniş konuşması, başkanın ikinci döneminde Cumhuriyetçileri kışkırtıcı bir ajanda ortaya koydu.

Başkanlık seçimlerini yeniden kazanmasından bu yana ilk Ulusa Sesleniş konuşmasını yapan Obama, 4 yaş grubu çocuklar için okul öncesi programı uygulanmasını önerdi ve Avrupa Birliği ile yeni ticaret anlaşması müzakerelerini başlatacaklarını açıkladı. Obama ayrıca 50 milyar dolarlık acil altyapı harcaması yapılmasını teklif etti. Amerikan başkanı Apple Inc. ve Ford Motor Co. gibi şirketleri ABD'nin istihdamına sağladıkları katkılardan ötürü tebrik etti.

Hükümetin yalnızca birkaç kişi için değil, herkes için çalışmasını sağlamanın görevleri olduğunun altını çizen Obama, serbest girişim, bireysel inisiyatiflerin ödüllendirilmesi ve ülkenin her köşesindeki çocuklar için fırsat yaratılmasının teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.

Obama'nın konuşması, Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki 1.2 trilyon dolarlık otomatik harcama kesintileri tartışmalarının devam ettiği bir zamana rastladı. Obama yeniden seçilme kampanyasının ana gündem maddesi olan ekonomik eşitsizliği çözme konusunda siyasi zorluklarla karşı karşıya bulunuyor.

Amerikan başkanın konuşma metninin analizini yapan uzmanlar, Obama'nın Cumhuriyetçiler karşısında geri adım atmayacağına işaret ettiğini söyledi.