Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Wall Street ve Amerikalı şirketler Euro Bölgesi'nin planladığı finansal işlemler vergisine saldırarak bu verginin sınırları aştığını, uluslararası anlaşmaları görmezden geldiğini ve küresel ekonomiyi birbirine bağlayan bağları kırdığını ileri sürdü.

Avrupa Komisyonu Perşembe günü Euro Bölgesi'nin en büyük ekonomilerinin toplayacağı finansal işlemlere uluslararası vergi konulmasını öngören agresif planını açıklayacak. Planın yılda 30-35 milyar euroluk vergi kazancı sağlayacağı tahmin ediliyor.

İlk olarak Financial Times gazetesinin yazdığı vergi, Euro Bölgesi'nin hiçbir kurumunun alım-satımına dahil olmadığı durumlarda dahi New York, Londra ya Hong Kong'ta yapılan bazı işlemlerde sıkı engellenme karşıtı önlemlerin alınmasını öngörüyor.

Komisyon, planın yasal olarak sağlam olduğunu düşünse de, verginin kapsadığı alanın büyüklüğü, AB genelinde vergiyi reddeden İngiltere ve Lüksemburg ve büyük yatırım bankalarının tepkisiyle karşılaşıyor.

ABD Ticaret Odası ve Finansal Hizmetler Forumu'nun da aralarında yer aldığı Amerika'nın en büyük finansal grup topluluğu, Komisyon'a "tek taraflı küresel finansal işlem vergisi"ne karşı çıkan bir mektup yazdı.

Mektupta, tek taraflı bu vergi uygulamasının, hem öngörülmedik hem de mevcut uluslararası vergi yasaları ile uyumsuz olduğu ifade edildi.