Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:40'ta güncellendi)

Gelişen piyasa hisse senetleri, Macaristan ve Euro Bölgesi ekonomilerinde resesyonun daha da derinleştiğini gösteren veriler sonrası, üç ayı aşkın sürenin en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi. Hong Kong piyasasının üç günlük tatilin ardından yeniden açılması sonrası, Çin bankaları ve emlak geliştirme şirketlerindeki yükselişlerin desteği ile değer kazandı.

Macaristan'ın en büyük bankası OTP Bank Nyrt. son beş günde ilk kez değer kaybetti. Dünyanın en büyük ikinci platin üreticisi Impala Platinum Holdings Ltd., il yarıda net karının yüzde 78 düşmesi ve beklentilerin altında kalmasının ardı9ndan son dört ayın en hızlı düşüşüne yönlendi. China Resources Land Ltd. ve China Minsheng Banking Corp., Hong Kong'daki işlemlerde, yüzde 3'ün üzerinde prim yaptı.

MSCI Gelişen Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Endeksi kapanış bazında, Londra saati ile 12:45'te, yüzde 1.4 düşerek, 23 Ekim'den bu yana en hızlı kaybını yaşadı. Euro Bölgesi ekonomisi, geçen yılın dördüncü çeyreğinde, 2009 yılının ilk çeyreğinden bu yana en kötü performansını gösterdi. Macaristan forinti, ülke gayrı safi yurtiçi hasılasının (GSYİH) son üç yılın en hızlı düşüşünü göstermesinin ardından, euro karşısında yüzde 0.8 zayıfladı ve gelişen ülke para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti.

Londra'da Ashmore Investment Management Ltd. araştırma eş başkanı Jan Dehn, "Birçok doğu Avrupa ülkesinin piyasaları, batı Avrupa'nınkilere bağlı ve bu içinde bulunulması iyi bir durum değil," dedi ve "Yıla bütün olarak bakarsanız, en iyi görünen iki bölge Asya ve Latin Amerika" değerlendirmesinde bulundu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Avrupa'daki düşüşlerin Asya'daki yükselişlere ağır basması sonrası, fazla değişmeyerek 1,064.95 puanda kaldı. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.5 yükseldi. Yeniyıl tatili nedeniyle Macau'ya giden Çinli turis satısındaki artı, Çin tüketim görünümüne yönelik güveni güçlendirdi.

(15:40'ta güncellendi)