Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amerika'nın St. Louis kentinde konuşan Fed Yönetim Kurulu Üyesi Jeremy Stein, elinde büyük miktarlarda uzun vadeli tahvil bulunduran bankaların, faiz artışından en kötü etkilenecek grup olabileceğini söyledi.

Birçok uzman, faizlerin tarihi seviyelerinin yükselmesiyle tahvillerin değer kaybetmesinden en çok tahvil tahvil yatırımcılarının etkileneceğinden endişe ediyor. Stein, uzun süredir devam eden mevcut düşük faizlerin, getiri arayışındaki şirketleri uzun vadede daha fazla risk beklentisi içine sokabileceğini ifade etti.

Ancak Stein, bu hamleler bir araya getirildiğinde,  kurumsal kredilerde getiri arayışında artış görüldüğüne dikkat çekti.

Yatırımcılar daha fazla risk alsalar da, bunun doğrudan tahvil balonunun tüm finansal sistemi tehdit ettiği anlamına gelmediğini belirten Stein, ancak hangi varlık olursa olsun, ilk endişe anında satışa geçecek yatırımcıların oranının bu noktada büyük önem taşıdığını söyledi.

Stein, şu an için kurumsal kredilerde ılımlı oranlarda kısa vadeli kaldıraçların görüldüğünü, bunun da düşük bir sitemik tehdide işaret ettiğini anlattı; ancak finansal verileri tam olarak kavramanın enflasyon ve işsizlik kadar kolay olmadığını, bu nedenle risklerin olabileceğini kaydetti.