Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de geçtiğimiz hafta beklenenden daha az kişi işsizlik başvurusunda bulunarak istihdam piyasasında gelişme olduğu sinyallerini verdi.

İşsizlik başvuruları 9 Şubat itibariyle biten haftada 27,000 düşerek 341,000'e geriledi. Bu rakam, tahmin medyanı 360,000'i işaret eden Bloomberg anketindeki en düşük tahminin de altında kaldı.

İşten çıkarma oranlarında yaşanan düşüş, piyasadaki talebin firmalar için çalışanlarını ellerinde tutmaya yeterli olduğunu gösterirken, tüketici harcamalarını artırmak için gerekli ilk adım olan daha yüksek istihdam ve gelir artışına katkıda bulunuyor. İstihdamda kat edilecek daha uzun mesafeler, hisse ve konut piyasalarında yaşanacak ilerlemeleri hızlandırırken, bordro vergisinin yarattığı yükü de hafifletmiş olacak.

New York'ta bulunan BNP Paribas ABD ekonomisti Yelena Shulyatyeva, "İstihdam piyasası iyileşiyor fakat çok sabit bir hızla. İhtiyacımız olan şey işsizlik oranını daha da aşağı çekebilmek için istihdamda yaşanacak bir hız" ifadelerini kullandı.

Standard & Poor's 500 Endeksi vadelileri bu verilerin açıklanmasının ardından kayıplarını azaltırken, New York saatiyle 08:49'da yüzde 0.2'lik gerilemeyle 1,514.2 puan oldu.