Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya tahvilleri, Euro Bölgesi'nde resesyonun ekonomistlerin tahminlerinden daha fazla derinleştiğini gösteren verinin, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) büyümeyi teşvik edeceği beklentilerini güçlendirmesi sonucu, iki günlük düşüşünü tersine çevirdi ve değer kazandı.

Gösterge 10 yıl vadeli tahvillerin faizi,  bir haftayı aşkın sürenin en düşük seviyesine çok yaklaştı. Almanya'nın 2 yıl vadeli tahvillerinin faizi, AMB Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, negatif mevduat faizlerinin, ihtiyaç duyulduğunda, "daima mümkün" olduğunu söylemesinin ardından değer kazandı. İspanya ve İtalya'nın 10 yıl vadeli tahvilleri, iki günlük kazançlarını koruyarak yatay seyretti. Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF), bankalar yoluyla, 1 milyar euroluk Nisan 2037 vadeli tahvil sattı.

Münih'te Bayerische Landesbank kıdemli sabit getirili menkul kıymetler stratejisti Marius Daheim, "Euro Bölgesi ekonomisinin dördüncü çeyrekte beklenenden zayıf performans göstermesi, 2013 yılı için GSYİH büyüme tahminlerinin daha da aşağıya revize edilmesini tetikleyecek," dedi ve "Constancio ayrıca AMB'nin teknik olarak negatif faiz için hazırlandığını ve bunun herhangi bir dönemde mümkün olabileceğini de söyledi. Bu yorum önemli, zira Alman tahvil faizlerinde paralel bir aşağı hareket gördük" değerlendirmesinde bulundu.

Almanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi iki baz puan ya da 0.02 yüzde puanı düşerek, Londra saati ile 13:49'da yüzde 1.65'e indi. Bu kağıdın faizi dün yüzde 1.70 ile 4 Şubat'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüştü. Şubat 2023'te vadesi dolacak yüzde 1.5 faizli tahvillerin fiyatı 0.18 ya da 1,000 euro nominal değerli beher kağıt için 1.80 euro yükselerek 98.615'e çıktı.

İki yıl vadeli Almanya tahvillerinin faizi, dört baz puan ile 7 Şubat'tan bu yana en yüksek güniçi düşüşünü göstermesinin ardından, üç baz puan düşerek yüzde 0.19'a geldi.