Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, gazetecilere yaptığı açıklamada negatif mevduat faiz oranlarına yönelik yorumlarda bulundu.

Negatif faize gitmenin mümkün olduğunu fakat kesin sonuçları olmadığını dile getiren Constancio, "Avrupa'da bazı ülkeler bunu yaptılar. Özellikle İsveç kısa bir dönem için yaptı, Danimarka son zamanlarda aynı şeyi yaptı. Biz bu tecrübelere baktık fakat sonuçları çok açık değil" ifadelerini kullandı.

Constancio zayıf bir ekonomik dönemden geçildiğini dile getirerek, "O yüzden krediye olan talep çok hareketli değil ve bu da bankaların merkez bankasına paralarını orada tutabilmek için bir ücret ödemesi anlamına geliyor. Böyle bir durum, bu maliyeti kapatmaları için bankaların kredi oranlarını artırması anlamına geliyor. Yani çok açık ve net bir durum değil; bir ihtimaldir, evet biliyoruz, fakat bu yönde herhangi bir karar verilmedi" dedi.

AMB Başkan Yardımcısı öte yandan negatif faize gitme seçeneğini tamamen reddetmeyerek, "Teknik olarak, teknik bir açıdan baktığımız zaman, eğer bir gün bu yönde bir karar verilirse bunu yapmaya hazırız. Fakat şu an için durum bu değil" ifadelerini kullandı.