Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD'de 1 Mart'ta devreye girecek olan otomatik harcama kesintilerinin ekonomide yol açacağı muhtemel bir yavaşlamayı önlemek adına Senato Demokratları bugün 120 milyar dolarlık bir plan açıklamaya hazırlanıyor.

Demokrat Partili bir yetkilinin açıklamasına göre, otomatik harcama kesintilerini 10 ay ertelemeyi öngören plan, "Buffett Rule" olarak da bilinen en çok kazananlara yüzde 30'luk bir vergi oranını öngörüyor. Plan aynı zamanda fabrikalarını ve istihdamı ABD'nin dışarısına taşıyan firmalara için oluşan maliyet avantajını da ortadan kaldırmayı planlıyor.

Senato çoğunluk lideri Demokrat Harry Reid 12 Şubat'ta yaptığı açıklamasında harcama kesintilerinin maliyetinin yarısını gelir artışı diğer yarısını da harcama kesintilerinden oluşturmanın ideal bir plan olacağını dile getirmişti.

ABD Başkanı Barack Obama ise geçtiğimiz gün yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında ekonominin doğru yönde ilerlediğini söylerken, altyapı ve çevre projelerine "acilen" 50 milyar dolar harcanması gerektiğini dile getirmişti.

Senato azınlık lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell ise bu sefer son dakikaya kalacak bir pazarlık istemediğini ve "bir 11 saatlik görüşme maratonu" daha yapmayacağının altını çizmişti.

ABD Kongre Bütçe Ofisi Başkanı geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada harcama kesintilerinin devreye girmesi durumunda 700,000'in üzerinde istihdamın etkileneceğini ve ekonomik büyümede yüzde 0.6 gerileneceğini dile getirmişti.