Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın önde gelen ekonomilerinden oluşan G-20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları bugün toplandıklarında hangi yöne bakarlarsa baksınlar, kötü haberlerle karşılaşacak gibi görünüyor. En büyük gelişen ekonomilerdeki yavaşlama ile geçmiş bir yılın ardından ABD'den Japonya, İngiltere ve Almanya'ya birçok zengin ekonomi de dördüncü çeyreği eksi büyümelerle kapadı.

ABD ve İngiltere 2012'nin son çeyreğinde sırasıyla yüzde 0.1 ve yüzde 0.3 küçülürken, bu hafta Japonya, Fransa ve Almanya'dan gelen büyüme rakamları da beklenenden kötü geldi. Japonya artı büyümeye dönmeyi beklerken ABD'den daha büyük bir oranda daraldı; Fransa yüzde 0.3 küçüldü, Almanya'nın gayrisafi yurtiçi hasılası ise yüzde 0.6 oranında darbe aldı.

Öte yandan olumsuz büyüme oranlarını telafi etmeye çalışan ekonomilerin parasal genişleme hamleleri, son olarak Japonya'nın agresif para politikası uygulamasının yeni aşırı zayıflatmasıyla birlikte kur savaşları endişelerini yeniden gündeme getirdi.

Uzmanlar kemer sıkma önlemlerinin etkilerini ve kur savaşlarını tartışacaklarını tahmin ettikleri G-20 yetkililerinin, toparlanmaya çözüm araması gerektiğini ve bunun da kolay olmayacağı görüşünü paylaşıyor.