Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Enerji sektöründe linyit, taşkömürü, kaya kazı, kömüre bağlı metan gazı yatırımları ile motorlu kara taşıtları ana sanayinde gerçekleştirilecek yatırımlar da yeni teşvik sisteminden yararlandırılacak.

Bakanlar Kurulu'nun, ''Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar''ı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Karar'ın ''öncelikli yatırım konuları'' başlıklı 17'nci maddesine motorlu kara taşıtları ana sanayinde gerçekleştirilecek yatırımlar ile enerji sektöründe linyit, taşkömürü, kaya gazı, kömüre bağlı metan gazı yatırımları da eklendi.

Buna göre, motorlu kara taşıtları ana sanayinde gerçekleştirilecek asgari 300 milyon lira tutarındaki yatırımlar, asgari 75 milyon lira tutarındaki motor yatırımları ile 20 milyon lira tutarındaki motor aksamları, aktarma organları/aksamları ve otomotiv elektroniğine yönelik yatırımlar ile enerji sektöründe turba, linyit, taşkömürü, kömüre bağlı metan gazı, antrasit, asfaltit, bitümlü şist, bitümlü şeyl yatırımları da yeni teşvik sisteminden yararlanacak.

Kararın ''diğer desteklerden yararlanma'' başlıklı 29'uncu maddesi yapılan düzenlemeye göre, bu Karar kapsamındaki destek unsurlarından yararlanan yatırım harcamaları, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteklerinden yararlanamayacak. Ancak, diğer kamu kurum ve kuruluşlarının sadece sübvansiyonlu kredi desteğinden yararlanan yatırımlar, bu Karar kapsamında faiz desteği dışındaki diğer destek unsurlarından yararlanabilecek.

19 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ''Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar'' ile katma değeri yüksek yatırımlara gümrük vergisi muafiyetinden KDV istisnasına, sigorta primi işveren hissesi desteğinden yatırım yeri tahsisi ve faiz desteğine kadar birçok alanda teşvik getirilmişti.

Bakanlar Kurulu'nun Kararı 19 Haziran 2012 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.