Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır fiyatları, Euro Bölgesi'nde resesyonun ekonomistlerin beklediğinden daha fazla derinleşmesinin metale yönelik talep görünümünü olumsuz etkilemesi ile birlikte, son üç haftada ilk kez haftalık kayba hazırlanıyor.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra Metal Borsası'nda (LME), fazla değişmeyerek, Seul saatiyle 15:10'da ton başına 8,239 dolarda kaldı. Kontrat bu hafta yüzde 0.7 düştü. Mayıs vadeli bakır kontratları, New York Comex piyasasında fazla değişmedi ve pound başına 3.7545 dolar civarındaydı.

Euro Bölgesi'nde gayrı safi yurtiçi hasıla (GSYİH) geçen yılın son üç aylık döneminde yüzde 0.6 daraldı ve 2009'un ilk çeyreğinden bu yana en kötü performansını gösterdi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 0.4 küçülmesi bekleniyordu. Avrupa ortak para birimi, dün dolar karşısında yüzde 0.7 değer kaybettikten sonra bugün durgun seyrediyor.

Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli traderı Hwang Il Doo, "Euro Bölgesi'nde GSYİH zayıf geldi ve euroyu aşağı itererek, metal fiyatlarında baskı oluşturdu," dedi ve "Çin talebinin tatil dönüşü başlayıp başlamayacağı konusunda emin değiliz" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'de finans piyasaları bu hafta yenyıl tatili nedeniyle kapalıydı. Çin dünyanın en büyük bakır tüketicisi konumunda.

LME'de, aluminyum, dün küresel oto satışlarındaki artışın etkisiyle 2,166.50 dolar ile altı haftanın zirvesine çıktıktan sonra, fazla değişmeyerek ton başına 2,159.75 dolarda kaldı. Çinko, kurşun ve kalay da yükselirken, nikel fazla değişmedi.