Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

G-20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısının öncesinde yenin sıçraması ve Asya'daki politika yapıcıların para birimlerini zayıflatmaktan kaçınacakları spekülasyonu üzerine Asya paraları bu hafta Güney Kore wonu öncülüğünde yükseldi.

Bloomberg'in ele geçirdiği açıklama metni taslağının, bugün Moskova'da bir araya gelmeye hazırlanan G-20 liderlerinin rekabetçi devalüasyonun önlenmesi vaatlerini tekrarlayacaklarını göstermesi üzerine Bloomberg-JP Morgan Asya Dolar Endeksi son 1 ayın ilk kazançlı haftasını kaydetmeye hazırlanıyor. Güney Kore Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyelerinden Ha Sung Keun'un 28 Ocak'ta Japonya'nın parasal genişleme önlemlerinin yeni zayıflatmasıyla küresel kur savaşlarının çıkacak gibi göründüğünü söylemesinin ardından endeks 12 Şubat'ta 3 ayın en düşüğünü kaydetti. Güney Kore, küresel elektronik ve otomobil pazarında Japonya ile rekabet ediyor. Çin, Tayvan ve Vietnam piyasaları  tatil sebebiyle kapalı.

G-20 toplantısı öncesinde Kore ya da bir başka Asya ülkesinin merkez bankalarından büyük bir ihtimalle güçlü bir hamle görülmeyeceğini söyleyen ABN Amro Bank NV'nin Döviz stratejistlerinden Roy Teo, bölgenin ihracatı için en büyük pazarlarından biri olan Çin'in yükselişinden ötürü yenin zayıflığının Asya ekonomileri üzerindeki etkisinin çok fazla olmayacağını öngördü.

Won bu hafta dolar karşısında yüzde 1.7 güçlenerek 1,077.80 seviyesine geriledi. Filipin pezosu yüzde 0.2 yükselerek 40.605'e, Malezya ringgiti de yüzde 0.1 değerlenerek 3.0975'e çıktı. Yen hariç Asya'da en çok işlem gören 10 para biriminin hareketini izleyen Asya Dolar Endeksi ybu hafta yüzde 0.2 yükselerek 18 Ocak'tan bu yana ilk 5 günlük kazancına işaret etti.

Yen bugün dolar karşısında yüzde 0.4 primlenerek 92.52 düzeyine çıktı ve 11 Şubat'tan bu yana olan kazançlarını yüzde 1.9'a genişletti.