Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Libya'nın Bingazi Belediyesi arasında ''kardeş şehir'' protokolü imzalandı. 
Büyükşehir Belediyesi'nin Saraçhane'deki başkanlık binasında düzenlenen protokol imza töreninde konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, birlikteliğin iki şehre güzellikler getirmesini diledi. 
Topbaş, birliktelikle asırlardan beri dostluk ve kardeşlik bağları olan iki ülke arasında da önemli bir işbirliği oluşturulacağını ifade etti. 

Ulusların zaman zaman sıkıntılı dönemler geçirdiğine işaret eden Topbaş, ''Geçmişte Türkiye'nin yaşadığı gibi Libya da sıkıntılar yaşadı. Libya, ciddi bir değişim ve dönüşüm sürecine girdi. Bu yeni süreçteki yeniden yapılanma döneminde kendilerine başarılar diliyorum. Demokratik bir süreçte ve dünya konjonktüründe daha etkin bir Libya'yı görme arzusundayız. Sayın Başbakanımızın Libya ile ilişkilerimizdeki ciddi arzu ve desteğini, biz de yerel ölçekte sürdürme arzusundayız'' diye konuştu. 

Topbaş, günümüzde yerel ilişkilerin ön planda olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

''Özellikle ülkelerin gelişmesinde yerel yönetimler çok etkin bir güç. Ülkeleri taşıyan şehirler vardır. İstanbul, Türkiye'yi taşıyor. Bingazi de Libya'yı taşımaktadır. Bingazi'nin gelişmesi, bugünkü çağa ayak uydurarak insanların mutlu olmasını sağlayacak modern bir kent haline gelmesi, Libya'nın gelişmesine önemli katkı sunacaktır. Özellikle altyapısından ulaşıma, çevreye ve sosyal yapıya kadar her alanda önemli katkı verecektir.''

-''Türkiye ve Libya'yı tek bir devlet olarak görüyoruz''

Bingazi Yerel Belediye Meclis Başkanı Mahmut Burazziza da İstanbul'da olmaktan ve işbirliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 

Libya'da devrim sonrası halkın yeniden ayağa kalktığını dile getiren Burazziza, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''O dönemlerde kurumsal anlamda bir devlet yapısından bahsedemiyorduk. Ancak bu halk kendi devlet kurumlarını ve kaynaklarını korudu. Halk kararlıdır ve devrimle Libya'nın yeniden inşasını sağlamaya yeminlidir. Bu da gelişmiş ülkelerle yapılacak protokollerle olacaktır. Türkiye'yi ayrı bir devlet olarak görmüyoruz. Türkiye ve Libya'yı tek bir devlet olarak görüyoruz. Türkiye'ye geldiğimiz zaman kendimizi gurbette hissetmiyoruz.'' 

Burazziza, devrim sürecinin Bingazi'de başladığını hatırlatarak, ''Bizler, Libya'yı koruyacak bakış açısı ortaya koyacağız. Ülkemizin gelişmesini istiyoruz, onun için işbirliği yapmamız gerektiğinin farkındayız. Türkiye bu zalim rejimden kurtulmamız konusunda bize büyük destek verdi. Türkiye her alanda yanımızda durdu. Bu protokol kağıt üzerinde kalmayacak, iki ülke arasında tarihi bağları güçlendirmesinin yanı sıra ülkemizin gelişmesine katkı sağlayacak'' ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından, Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş ile Bingazi Yerel Belediye Meclis Başkanı Burazziza işbirliği protokolünü imzaladı. 

Burazziza, Topbaş'a Libya'nın milli kahramanı Ömer Muhtar'ın türbesinin yer aldığı tablo hediye etti. Topbaş da Burazziza'ya İstanbul siluetinin bulunduğu karakalem tablo takdim etti.