Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Batı Teksas (WTI) türü ham petrol, doların değer kaybetmesi ve stokların büyük bir sevkiyat bölgesinde düşmesi üzerine üst üste 2. haftalık kazancına doğru ilerliyor.

WTI enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber doların euro karşısında üst üste 2. gün gerilemesinden destek bularak yüzde 0.9'lara varan artışlar yaşadı. Önemli bir sevkiyat noktası olan Cushing, Oklahoma'da stoklar geçtiğimiz hafta Aralık ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Petrol vadelileri yükselişlerini Tüketici Güveninin beklenmedik şekilde düştüğünü gösteren veriler üzerine kısmen sildi.

Chicago merkezli Iitrader.com kıdemli piyasa stratejisti Bill Baruch, "WTI bir süredir güçlü duruyor ve Brent-WTI farkı çok hareketli. Bir Döviz işlemiymiş gibi görünüyor. Tüketici güven verileri ve hisseler petrolün üzerinde baskı yaratıyor" ifadelerini kullandı.

Nisan vadeli WTI petrolün varil fiyatı New York saatiyle 12:32'de 23 cent artarak 93.26 dolar oldu. Fiyatlar bu hafta genelinde yüzde 1.6 yukarıda seyrediyor. Toplam işlem hacmiyse bu raporun yazıldığı sırada 100 günlük ortalamanın yüzde 1.5 üzerinde gerçekleşti.

Mayıs vadeli Brent petrolün varili ise 79 cent değer kazanarak Londra merkezli ICE Futures Europe'da 109.75 dolardan işlem gördü. İşlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 5.8 altında kaldı.