Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, teknolojinin gelişmesi ve tüketim alışkanlıklarındaki değişikliklerin bazı meslekleri yok ettiğini belirterek, özellikle turizm gelirleri bakımından yok olmaya başlayan bazı mesleklerin devlet tarafından özel olarak desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, esnaf ve sanatkarların ekonominin barometreleri olduğunu vurguladı.
Teknolojinin gelişmesiyle bazı mesleklerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkati çeken Palandöken, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''Bazı şehirlerimizde geleneksel esnafın ürünleri, turistik çarşılar kurularak değerlendirilmeye çalışılıyor ama bu da soruna genel çözüm getirmemektedir. Esnaf ve sanatkarımızın bu durumunu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'mıza ileterek el dokuma işleri, bakır işletmeciliği, kalaycılık, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap işleri, bastonculuk, semercilik, kaşıkçılık, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve Oltu Taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık gibi yok olmaya yüz tutmuş meslek erbabının ayakta kalabilmesi için 6322 sayılı yasa ile vergi muafiyeti getirilmiştir. Bir nebzede olsa destek verilmiştir. Ancak yeterli olması için ürünlerin üretilmesine sıfır faizli kredi verilmesi, satış ve pazarlanmasına kadar teşviklerin artırılması gerekir. Çünkü bu destekler üretim için çok gerekli. Yok olmaya başlayan mesleklere devlet desteği şart.''