Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hindistan Merkez Bankası, yatırımları artırmak ve son 10 yılın en zayıf büyümesini gösteren ekonomiyi desteklemek için bu yıl ikinci kez faiz indirimine gitti. Ancak Banka, ilave parasal gevşeme potansiyelinin sınırlı olduğunu kaydetti.

Hindistan Merkez bankası Başkanı Duvvuri Subbarao, politika faizi olan repo oranını yüzde 7.75'ten yüzde 7.50'ye çekti. Bloomberg News'un anketine katılan 35 analistin otuzu bu kararı doğru tahmin etti ve diğer analistler ise değişiklik beklemiyorlardı.

Hindistan Maliye Bakanı Palaniappan Chidambaram, geçen hafta, fiyat baskılarını gidermeye yardımcı olmak için, bütçenin son altı yılın en düşük açığını hedeflemesinin ardından, daha ucuz borçlanma maliyetleri çağrısında bulunmuştu. Deutsche Bank AG, yaklaşık yüzde 11'lik enflasyon ve rekor cari işlemler açığı gevşemezse, ilave faiz indirimleri için kapının kapalı olduğunu kaydetti.

Singapur'da HSBC Holdings Plc Hindistan ve Güneydoğu Asya başekonomisti Leif Eskesen, "Hindistan Merkez Bankası, kısmen çekirdek enflasyondaki son yavaşlama ve hükümetin bütçe açığını kısmaya yönelik çabalarından dolayı, bir miktar büyümeye yönelmiş durumda," dedi ve "İlave faiz indirimlerine temkinli yaklaşılmalı" şeklinde görüş bildirdi.

Hindistan 2013 yılında faiz indirimine giden tek büyük ekonomi. Haziran 2022'de vadesi dolacak yüzde 8.15 faizli tahvilleri dün kapanış itibariyle yüzde 7.88 seviyesindeydi. Bu kağıdın faizi geçen yılı yüzde 8.1 ile kapamıştı. Hindistan para birimi rupi bu yıl dolar karşısında yüzde 1.5 yükselirken, hisse senetlerinin gösterge endeksi Sensex yaklaşık yüzde 0.7 geriledi.

Hindistan merkez bankası, faiz kararı sonrası yaptığı açıklamada, "Politika duruşu halen büyümeye yönelik riskler üzerinde odaklanıyor, ancak ilave parasal genişleme oldukça sınırlı kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.