Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(20:17'de güncellendi)

ABD merkez bankası Federal Reserve bugün sonlandırdığı toplantısının ardından ekonomide ve istihdam piyasasında görülen toparlanmaya rağmen aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımına devam etme kararı aldı.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bugün sonlanan toplantının ardından yaptığı açıklamada "İstihdam piyasası şartları son zamanlarda yükseliş gösterdi fakat işsizlik hâlâ yüksek seviyelerde seyrediyor. Son zamanlardaki veriler ılımlı bir ekonomik büyümeye işaret ediyor" ifadeleri kullanıldı.

Parasal genişlemenin üzerinden 3 yıldan biraz daha fazla bir sürenin geçmesinin ardından Başkan Ben S. Bernanke, açık uçlu hazine ve mortgage tahvili alımı için bastırarak Büyük Buhran'dan bu yana görülen en büyük resesyonun izlerini silmeye çalışıyor.

Fed, açıklamasında "Varlık alımları, istihdam piyasasının gözle görülür bir iyileşme gösterene kadar devam edeceğini" söyledi. Fed aynı zamanda işsizliğin yüzde 6.5'in üzerinde ve enflasyonun yüzde 2.5'in altında kaldığı süre boyunca faiz oranlarını sıfıra yakın tutmayı planladığına yönelik ifadesini de değiştirmedi.

Fed Kansas City Başkanı Esther George, ikinci kez FOMC toplantısında farklı görüş belirterek "Yüksek seviyede devam eden parasal genişleme gelecekteki ekonomik riskleri artırırken mali dengesizliğe yol açıyor" ifadelerini kullandı.

Fed, işsizliğin 2015 yılında ana hedefi olan yüzde 6.5'e düşmesini beklediğini açıkladı.

Fed'in 19 üyesinden 13'ü ise faiz oranlarının ilk kez 2015 yılında değiştirilmesi gerektiğini savundu. Fed, geçtiğimiz çeyrekte yaşanan duraklamanın ardından bu rapora kadar geçen süre boyunca "ılımlı ekonomik büyümeye geri dönüş olduğu" açıklamasını yaptı.

ABD merkez bankasının bu raporunda kullandığı dilin diğer raporlara göre daha iyimser olduğu belirtiliyor.