Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da tahviller, Japonya Merkez Bankası'nın yeni başkanı Haruhiko Kuroda'nın parasal genişlemeyi artırma konusundaki niyetine ilişkin işaret verebileceği beklentisi ile değer kazandı. Bu hareket sonucu, 10 yıl vadeli thvillerin faizi Haziran 2003'ten bu yana en düşük seviyesine indi.

tahvil vadeli kontratları, Nikkei gazetesinin kaynak göstermeden verdiği haberinde, Kuroda'nın bugünkü ilk basın toplantısında politika değişikliğini açıklayacağının belirtilmesi sonrası rekor seviyeye yükseşdi. Görevine resmi olarak dün başlayan Kuroda, dünyanın en büyük üçüncü ekonomisini desteklemek ve deflasyonu sona erdirmek için daha agresif parasal teşvikler uygulayacağı taahhüdünde bulunmuştu.

Tokyo'da, piyasa değeri açısından Japonya'nın en büyük ikinci bankasına ait Sumitomo Mitsui Banking Corp.'un şef stratejisti Daisuke Uno, "Tahvillerde satış için çok az neden var. Zira Kuroda'nın, hem miktar hem de kalite açısından, daha güçlü bir parasal genişleme açıklayacağı beklentileri var," dedi.

Gösterge 10 yıl vadeli tahvillerin faizi 1 1/2 baz puan düşerek, Tokyo saati ile 15:24'te yüzde 0.58'e geriledi. Mart 2023'te vadesi dolacak yüzde 0.6 faizli tahvillerin fiyatı 0.141 yen artarak 100.188'e çıtı.

Faizler 5 Mart'ta yüzde 0.585'e düşerek, yüzde 0.43 ile tüm zamanların en düşük seviyesini gördüğü Haziran 2003'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Kuroda bugün yerel saati ile 18:00'de bir basın toplantısı yapacak. Başkan yardımcıları Kikuo Iwata ve Hiroshi Nakaso da toplantıda yer alacak.