Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:10'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, Güney Kıbrıs lideri kurtarma paketini alabilmek için yeni bir plan üzerinde çalışırken, Almanya'da imalat sanayi verisinin Mart ayında beklenmedik bir şekilde daralmasının ardından değer kaybetti ve böylelikle, son beş günde dördüncü düşüşünü gerçekleştiriyor. ABD endeks vadeli kontratları fazla değişmezken, Asya hisse senetleri yükseldi.

Lanxess AG, faiz, vergi ve amortisman öncesi karının (FAVÖK) önceki yıla göre düşeceği tahmininde bulunmasının ardından Ekim 2011'den bu yana en hızlı düşüşünü yaptı. En büyük işletme-yönetim yazılımı üreticisi SAP AG yüzde 1.9 değer kaybetti. Kimyasal ürün distribütörü Brenntag AG, tüm yıl için mali sonuçlarının analistlerin tahminlerini aşmasının ardından altı ayı aşkın sürenin en hızlı çıkışını gerçekleştirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.5 düşerek, Londra saati ile 11:26'da 295.06 puana geldi. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi halen bu yıl, ABD tarım dışı istihdam ve Çin ihracat verilerinin küresel ekonomik toparlanmaya ilişkin güveni güçlendirmesi ve merkez bankalarının teşviklere devam etmesinin etkisi ile yüzde 5.5 yükselmiş durumda. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.1'den az bir kayıp yaşarken, MSCI Asya Pasifik endeksi yüzde 0.5'lik bir çıkış gerçekleştirdi.

Zürih'te Coutts & Co. Avrupa şef yatırım yetkilisi Norman Villamin, "Yatırımcılar, Kıbrıs ve bunun daha geniş anlamda Euro Bölgesi üzerinde olabilecek etkileri konusunda konusunda biraz geri döndü ve Kıbrıs'ın tek başına krizi tekrar ateşlemeye yetmeyeceği sonucuna vardı" dedi ve "Ancak araçlara ve takınılan tavra bakıyoruz ve sanırım bunllar, gelecekteki sorunları Euro Bölgesi politika yapıcılarının uğraşması için çok daha riskli hale getiriyor," şeklinde görüş bildirdi.

Almanya'da imalat sanayi satınalma yöneticileri endeksi (PMI) Mart ayında beklenmedik bir şekilde 48.9 seviyesine indi. Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 50.5 seviyesinde çıkması bekleniyordu.

Güney Kıbrıs lideri Nicos Anastasiades, parlamenterlerin banka mevduatlarına getirilmesi planlanan vergiyi reddetmesinin ardından, finansal çöküşü önlemek amacıyla yeni bir plan taslağı hazırlamak için danışmanları ile biraraya geld.

(14:10'da güncellendi)