Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), Güney Kıbrıs bankalarına fonlamayı, uluslararası kreditörlerle bir kurtarma paketi konusunda anlaşma sağlanamaması durumunda, 25 Mart'ta keseceğini kaydetti.

Avrupa Merkez Bankası bugün e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, "Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi, Acil Likidite Yardımı'nı (ELA), 25 Mart 2013 tarihine kadar mevcut seviyelerde devam ettirme kararı aldı. Bu tarihten sonra, ELA yalnızca, ilgili bankaların ayakta kalmasını sağlayacak bir AB/IMF programı hazırlanması durumunda, düşünülebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Güney Kıbrıs parlamentosu bu hafta, Euro Bölgesi maliye bakanlarının kurtarma paketi için şart olarak öne sürdükleri 5.8 milyar euro getirmesi beklenen banka mevduatlarına vergi planını reddetti. Kıbrıs'ta banka tatili 25 Mart'a kadar uzatıldı ve bu boşluk, troyko olarak adlandırılan Uluslararası Para Fonu (IMF), Avrupa Birliği (AB) ve AMB tarafından, politika yapıcılara, ülkenin bankacılık sektörünün çökmesini önlemeye yönelik bir plan hazırlamaları için zaman verdi.

Kıbrıs bankaları, kendi merkez bankasından ELA fonlamasına, ülke kredi notunun üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından "çöp" seviyesine indirilmesinin ardından AMB'nin düzenli refinansman operasyonlarından çıkarılmasından bu yana bağımlı durumda.

ELA kredilerine yaptırım getirmesi gereken AMB, Ocak ayında bu kredilerin iki ay uzatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Güney Kıbrıslı bir yetkili, Kıbrıs hükümetinin, parlamenterlerin tasarruflara vergi planını reddetemsinin ardından, 5.8 milyar euroyu toplayabilmek için yenilenmiş bir banka tasarruf vergisi önerisi getirebileceğini kaydetti. Moskova'da, Maliye Bakanı Michael Sarris, bankacılık ve doğal gaz varlıklarınını içeren "fırsatlar" karşılığında, Rusya'ya yardım için bastırıyor.

Euro Bölgesi Maliye Bakanları, 16 Mart'ta, 10 milyar euroluk kurtarma paketi için, Kıbrıs bankalarındaki tasarruflara daha önce benzeri görülmeyen bir vergi uygulanması kararına varmıştı. Hükümet tasarıyı ilk önce, 20,000 euroya kadar hesapların vergiden muaf tutulacağı şeklinde revize etti. Ancak halkın rahatsızlığından dolayı, bu değişiklik de parlamentoda destek bulamadı.